eur:
392.25
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ezrek vonultak az utcákra a munka ünnepén - a nap hírei

Világszerte ezrek vonultak az utcákra a munka ünnepe alkalmából, Magyarországon is számos rendezvényt tartottak. Boldoggá avatták az 1957-ben vértanú halált halt Brenner János katolikus papot Szombathelyen. Mintegy kétszázezer néző tekintette meg Budapest belvárosában a Nagy Futam autó-, motorsport és légi bemutatót. A nap legfontosabb hírei május elsején.

Világszerte több tízezren vonultak az utcákra a munka ünnepe alkalmából. Németországban a szakszervezetek felvonulásain több százezren követelték a munkavállalói jogok erősítését. Lengyelországban csak Varsóban mintegy ezren követelték a bérek emelését. A moszkvai Vörös téren több mint százezren vonultak fel és a többi között a nyugdíjkorhatár tervezett felemelése ellen tiltakoztak. Olaszországban a szakszervezetek felvonulásán a munkahelyi balesetek megelőzéséért szólaltak fel a résztvevők. Isztambulban biztonsági okokra hivatkozva lezárták a tüntetők előtt a központi Taksim teret. Kubában százezrek vonultak fel a munka ünnepén. Dél-Koreában és Indonéziában béremelésre szólítottak fel a demonstrálók.

Országszerte számos rendezvényt tartottak a munka ünnepén. A Városligetben, 3 szakszervezeti konföderáció részvételével tartott eseményen a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozata megújulást sürgetett és kiállt a 8 órás munkaidő mellett. Az MSZP vezető politikusai a párt városligeti majálisán továbbra is az összefogást nevezték az ellenzéki politizálás egyetlen kritikus feltételének. Az LMP az Ökopolisz Alapítvány budapesti rendezvényén azt hangsúlyozta: valós választ kell adni a hazai és a globális kihívásokra. A DK XV. kerületi rendezvényén Hajdu László polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon nagyon magas a munkanélküliség, sokan külföldre mentek dolgozni. A Nemzetgazdasági Minisztérium megismételte: a kormány azon dolgozik, hogy a gazdasági növekedés eredményét a munkavállalók is egyre inkább érezzék.

A fiatalok elvándorlása és gondolkodásmódja miatt nehéz helyzetben vannak a magyarországi érdekképviseletek - mondta az Inforádió Aréna című műsorában a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda úgy vélte: a 21. századi kihívások miatt új típusú érdekvédelmi formákra van szükség. Hozzátette: a fiatalokat meg kell tudni szólítani az új technikai eszközök, vívmányok segítségével és - mint mondta- szinte újra fel kell építeni az érdekképviseletet folytató mozgalmakat.

Boldoggá avatták a kommunizmus áldozataként, 1957. december 15-én vértanú halált halt Brenner János katolikus papot Szombathelyen. A több mint 15 ezer ember részvételével tartott latin nyelvű szentmisén a szentbeszédet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mondta el, Ferenc pápa üzenetét Angelo Amato bíboros, az Apostoli Szentszék szentté avatási ügyek kongregációjának prefektusa olvasta fel. A szertartás részeként, a szokásoknak megfelelően Brenner János ereklyéit egy szentségtartóban az oltár mellé helyezték.

A politikai változásért tüntetett a Momentum Mozgalom Budapesten. Fekete-Győr András, a párt elnöke meghirdette a kiegyezés politikáját. A Maradunk, ellenállunk, változtatunk! Tüntetés a jövőnkért címmel meghirdetett eseményen a párt elnöke azt mondta: az összes emberre szükség van Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester úgy vélekedett, hogy Magyarországon már nincs jobb- és baloldal, a tisztesség és a tisztességtelenség között kell dönteni.

Mintegy kétszázezer néző tekintette meg Budapest belvárosában a Nagy Futam autó-, motorsport és légi bemutatót- közölték a szervezők. A programok miatt a belváros számos pontján voltak korlátozások. A program délelőtt az autó- és motorsport bemutatóval kezdődött, a sztárvendég pedig Max Verstappen, a Formula-1-es Red Bull istálló holland pilótája volt. A program délután légibemutatóval folytatódott, Besenyei Péter műrepülő-világbajnok is repült a Duna Erzsébet híd és Lánchíd feletti szakaszán.

Sajtóértesülés szerint az Iszlám Állam szolgálatába állt német nők gyermekeinek hazatelepítését tervezi Berlin. A Bild a hírszerző szolgálatokra hivatkozva azt közölte: mintegy 270 német állampolgárságú nő él gyerekekkel a dzsihadista szervezet ellenőrzése alatt álló iraki vagy szíriai területeken. A berlini vezetés tervei szerint valamennyi gyermeket hazaszállítják, a háborús övezetekben átélt megrázkódtatások feldolgozásában és a beilleszkedésben pszichológusok is támogatják majd őket.

Szégyenletesnek nevezte az izraeli kormányfő iráni atomprogramról szóló vádjait a teheráni külügyminisztérium. Benjámin Netanjahu hétfő este az izraeli hírszerzés által megszerzett bizonyítékokra hivatkozva azt állította, hogy Irán nukleáris fegyver kifejlesztésén dolgozott, s az iráni atomalku hazugságon alapult. A német kormány szerint részletesen elemezni és értékelni kell Izrael információit az iráni atomprogramról.

Örményországban nem választotta meg a jereváni parlament Nikol Pasinján ellenzéki vezetőt miniszterelnökké. Az ellenzéki politikus jelöltségét a szükséges 53 helyett 45 képviselő támogatta a 105 tagú törvényhozásban. Az április közepén miniszterelnökké választott Szerzs Szargszján volt államfő egy héten belüli távozását tüntetésekkel kikényszerítő Nikol Pasinján szerdára általános sztrájkot jelentett be Örményországban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×