eur:
393.27
usd:
366.82
bux:
66705.95
2024. április 25. csütörtök Márk

Az asztmások 40 százaléka használja gyógyszereit

Magyarországon nagyjából egymillió asztmás beteg él, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság szerint azonban csupán 40 százalékuk használja gyógyszereit. Az idei asztma világnap alkalmából arra is felhívják a figyelmet: a kezelést bármikor el lehet kezdeni, és fontos, hogy a betegek orvoshoz forduljanak és tájékozódjanak a számukra legmegfelelőbb terápiáról.

A szakemberek hangsúlyozzák: sok esetben a betegség kisgyermekkorban kezdődik, és a betegség gyakori oka az iskolai hiányzásoknak és a szövődményes légúti betegségeknek. Sajnos

tévhit, hogy az asztmát ki lehet nőni,

az abban szenvedőknek felnőttkorban is sokszor kell táppénzt igénybe venniük, de akár kórházi kezelés is lehet az elhanyagolt asztmából. Serdülőkorban gyakran előfordul, hogy az inhalációs gyógyszerek rendszeres mindennapi használatával a tünetek enyhülnek, megszűnnek, azonban fiatal felnőttkorban ismét visszatérnek.

A megfelelően kezelt asztma mellett akár versenyszerűen lehet sportolni, hiszen a helyes terápia alkalmazásával nyitott marad a légúti rendszer. A várandósság idején sem kell abbahagyni az előírt kezelést, mivel fontos, hogy a kismamamák teljes, aktív életet élhessenek ebben az időszakban is.

A nem kezelt asztmások köréből kerülnek ki viszont azok az esetek, akiknél a betegség romlása gyorsan súlyos nehézlégzéshez, oxigénhiányhoz és esetenként halálhoz vezet. Súlyos asztma esetén, azoknál a betegeknél, akiknél a gyógyszerek használata ellenére sem múlnak a panaszok, érdemes teljes körű diagnózist kérni - emelik ki a szakemberek.

Május első keddje az asztma világnapja, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelölt ki azért, hogy felhívja a figyelmet az asztma okozta gondokra, a betegséggel kapcsolatos kihívásokra és kezelési lehetőségeire.

Az idei asztma világnapon - amelynek mottója: "Soha sem túl korai, soha sem túl késő" - a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a fővárosban, a XI. kerületi Kopaszi-gáton tart ingyenes légzésfunkciós szűrést és tájékoztatást az érdeklődőknek.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×