eur:
394.24
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Tavaszi csúcsforgalom a gyermeksebészeteken: itt a baleset-megelőzési útmutató

Tavasszal felnőtt, gyermek egyaránt élvezi, hogy a téli bezártság után végre ismét kiszabadulhat a természetbe. A mozgás iránti vágy következményei azonban a gyermeksebészeteken is érzékelhetők. A jó idő beköszöntével a gyermektraumatológiai osztályokon gyakran megháromszorozódik a páciensek száma - tudtuk meg Kőnig Róbert gyermeksebész-szakorvostól, gyermektraumatológustól.

Kőnig Róbert szerint tavasszal, a jó idő kezdetekor ugrásszerű növekedés észlelhető a balesetek számában. "Amikor az igazi tavasz kicsalogat mindenkit a szabadba, akkor

háromszor annyian keresik fel traumatológiai problémával az ambulanciát"

- tette hozzá.

A gyermeksebész-szakorvos szerint az is közrejátszhat ilyenkor, hogy a gyerekek tanulási folyamata kicsit más, mint a felnőtteké.

"Az öt-hat éves korosztály, amelyik már elvileg megtanulta, hogy kell mászókán mászni, vagy biciklizni, de a következő évben, a tél elteltével olyannyira kiesik a rutinból, hogy baleset lesz belőle. Ez tehát a rutintalanság. A másik baleseti faktor pedig az, hogy buzog bennük egyfajta bizonyítási vágy a szülők és társaik felé, meg akarják mutatni" - mondta az orvos.

Kőnig Róbert kifejtette, hogy a gyermekek különböző életfázisaiban vannak bizonyos sérüléstípusok:

"Négyéves korig a fejsérülésekkel találkozom a legtöbbször, az idősebbeknél jönnek a felső végtagi sérülések azért, mert védik a fejüket. A tinédzser korban pedig nagyon változatos képet látunk: vannak, akik extrém sportokat űznek, ott extrém sérülések láthatók" - mondta.

Szülői felelősség

A szakorvos szerint a szülőknek nagyon nagy felelősségük, és feladatuk van abban, hogy gyerekeik elkerüljék az esetleges baleseteket. Az első és legfontosabb feladat a példamutatás. Ha elvárom a gyermekemtől, hogy sisakban biciklizzen, akkor nekem is abban kell.

"Akkor biztos lehetek benne, ha nem látom a gyermekemet, akkor is rajta van a sisak, mert ezt a példát látja a szüleitől"

- tette hozzá a szakorvos.

A következő nagyon fontos dolog, a megelőzés, ami beszélgetést jelent szülő és gyermek között.

"Mondjuk el újra a szabályokat, hogy mit lehet csinálni, és mit nem. Minél kisebbek a gyerekek, annál többször mondjuk el"

Kőnig Róbert szerint nem célravezető, ha úgy beszélünk a gyerekkel, mint a katonaságnál, mert az már egyfajta tiltás, amit a gyermekek természetüknél fogva nem fognak elfogadni. A szakorvos ehelyett azt javasolja, hogy példákkal meséljünk nekik, és közben világosítsuk fel őket, hogy az a szikla veszélyes, le lehet esni róla.

"Ha leesel, meg fogod ütni magad, ha megütöd magad, akkor fájni fog.

Ha végigvezetjük a gondolatot az ő szintjükön, akkor ők hamar felfogják és megértik, hogy mit miért kell csinálni" - hangsúlyozta a szakorvos.

A teljes beszélgetést meghallgathatja az InfoRádió Családi hét című magazinműsorának április 23-i adásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×