INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

választás

rogán antal

demokratikus koalíció

holokauszt

enyedi ildikó

testről és lélekről

miklós edit

barcelona

tüntetés

szíria

brexit

egyesült államok

Rogán Antal: új kihívásoknak megfelelő új kormányzati szerkezetre van szükség – a nap hírei

Infostart / InfoRádió

Megszületett az országgyűlési választások nem jogerős eredménye. A DK megtámadja azoknak a választókerületeknek az eredményét, amelyben a párt jelöltjei elindultak, de nem nyertek. Díjat kapott Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje Moszkvában.

Befejezték a múlt vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson leadott összes szavazat megszámolását, valamennyi egyéni választókerületben megszületett a nem jogerős végeredmény. A Fidesz-KDNP kétharmados többséggel rendelkezik majd az új Országgyűlésben. A 106 egyéni választókerületből 91-ben a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje nyert, 8-ban az MSZP-Párbeszéd szövetség, 3-ban a DK, 1-1-ben a Jobbik, az LMP, illetve az Együtt jelöltje szerzett mandátumot, valamint 1 független jelölt is bejutott a parlamentbe.

Az új kihívásoknak megfelelő új kormányzati szerkezetre van szükség - mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Rogán Antal a Kossuth Rádióban az új kabinet várható intézkedései közül kiemelte a családtámogatások bővítését és hozzátette, hogy határozott fellépésre lehet szükség a közösségi oldalak felhasználóinak védelmében is. A tárcavezető a tegnapi (szom) tüntetéssel összefüggésben azt mondta: a véleménynyilvánítás és az egyet nem értés jogába belefér, ha valaki nem tudja elfogadni a választás végeredményét.

Megtámadja a Demokratikus Koalíció azoknak a választókerületeknek az eredményét, amelyben a párt jelöltjei elindultak, de nem nyertek. Gréczy Zsolt szóvivő közölte: a DK 40 körzetben követel új választást, mivel több szavazóköri szabálytalanságról kapott információt.

Budapest őrzi azoknak a hősöknek az emlékét, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben, és a remény hordozói voltak a kétségbeesés idején - jelentette ki a főpolgármester-helyettes. Szalay-Bobrovniczky Alexandra a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából a Terror Házánál tartott megemlékezésen hangsúlyozta: a fájdalmas és keserű múltat nem elfelejteni kell, hanem megérteni, feldolgozni és láthatóvá tenni.

Díjat kapott Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje Moszkvában a Kelet-Nyugat: Arany Boltív Filmdíjak gáláján. Az Oscar-jelölt alkotás rendezője a legjobb forgatókönyvért járó elismerést vehette át megosztva egy orosz film alkotóival. A most először átadott Arany Boltív Filmdíjak nyertesei 32 Kelet-Európai és Ázsiai ország filmjei közül kerültek ki.

Megválasztotta a Magyar Sí Szövetség elnökének Miklós Editet a sportszervezet rendkívüli tisztújító közgyűlése. Bajai András korábbi elnök bejelentette, hogy bíróságon támadja meg a határozatokat, mert szerinte törvénytelenül hívták össze a tisztújítást. A kezdeményezők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a síszövetség alapszabályának megfelelően döntöttek a közgyűlés megtartásáról.

Barcelonában több mint 300 ezren vonultak utcára, hogy az előzetes letartóztatásban lévő katalán függetlenségi politikusok szabadon engedését követeljék. Az esemény szervezői párbeszédre szólítottak fel a helyzet megoldásáért. A tavaly októberi, alkotmányellenes függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt jelenleg kilenc katalán van előzetes letartóztatásban.

Elítélte a vegyi fegyverek bevetését Szíriában és nemzetközi vizsgálatot követet az ügyben az Arab Liga. Szaúd-Arábia, Bahrein és Katar korábban jelezte, hogy támogatja az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország által szíriai célpontok ellen indított légicsapásokat. Más arab államok, köztük Irak és Libanon, elítélték a nyugati országok lépését.

Nagy-Britanniában új kampányszervezet alakult annak kiharcolására, hogy népszavazás dönthessen az uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről. A Nép szavazata nevű Brexit-ellenes csoport létrehozói között politikusok, ismert közéleti személyiségek, üzleti vezetők és népszerű színészek vannak.

Hóvihar, jégeső, orkánerejű szél pusztít az Egyesült Államok középnyugati vidékein, és már három halálos áldozatot is követelt. Az óriási kiterjedésű viharzóna a Mexikói-öböltől a kanadai határon fekvő Nagy Tavak vidékéig húzódik. A középnyugati államokat vastag hótakaró borítja, szél és köd nehezíti a közlekedést.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018