INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 11. kedd
Tiborc, Zsuzsanna

medvehagyma

szabály

szezon

Egy nő medvehagymát szed az erdőben a Zala megyei Obornak és Bocska között 2017. március 26-án. Saját felhasználásra medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad. A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a mérgező gyöngyvirágéval, a levek megdörzsölése után azonban eltérő illatuk segíthet az azonosításban.

Indul a medvehagymaszezon

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A medvehagyma szedése szabályokhoz kötött - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Nébih Növényi Termék Ellenőrzési Osztályának vezetője. Ecsedi István hozzátette, körültekintően kell eljárni a növény gyűjtésénél, levele összetéveszthető a mérgező gyöngyvirágéval.

Indul a medvehagyma szezonja. Mielőtt nekiállnánk tömegével szedni a növényt, nem árt, ha tisztában vagyunk pár dologgal:

  • Állami erdőben lehet szedni medvehagymát
  • Magánerdőben csak a tulajdonos engedélyével
  • Természetvédelmi területen egyáltalán nem lehet.

Ecsedi István, a NÉBIH Növényi Termék Ellenőrzési Osztályának vezetője hangsúlyozta, ha magáncélra akarunk szedni, akkor naponta fejenként két kilogrammot lehet szedni, ami azért medvehagymából egy elég nagy mennyiség.

"Ha valaki értékesíteni is szeretné, akkor az erdő tulajdonosától vagy kezelőjétől kell erre engedélyt kérnie"

- tette hozzá.

Veszélyes is lehet a medvehagyma szedése, mert a növény nagyon hasonlít a gyöngyvirág levelére, ami viszont mérgező. Ha azonban az ember időben szedi a medvehagymát - március végétől április végéig -, akkor nincs veszélye.

"Az összetévesztést úgy is kizárhatjuk, ha megszagoljuk a levelet, mert a medvehagymának erős, fokhagymára emlékeztető illata van, tehát ha az ember időben szedi, akkor már azzal megvédi magát az összetévesztéstől" - emelte ki Ecsedi István.

A Nébih munkatársa szerint a mostani elhúzódó tél nem befolyásolta a növények mennyiségét. "Már most lehet látni, hogy szinte szőnyegszerűen nő, és a piacok is tele vannak medvehagymával" - tette hozzá.

Nyitókép: Varga György

Kapcsolódó hang

Indul a medvehagyma szezon
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018