eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin
Egy nő medvehagymát szed az erdőben a Zala megyei Obornak és Bocska között 2017. március 26-án. Saját felhasználásra medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad. A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a mérgező gyöngyvirágéval, a levek megdörzsölése után azonban eltérő illatuk segíthet az azonosításban.
Nyitókép: Varga György

Indul a medvehagymaszezon

A medvehagyma szedése szabályokhoz kötött - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Nébih Növényi Termék Ellenőrzési Osztályának vezetője. Ecsedi István hozzátette, körültekintően kell eljárni a növény gyűjtésénél, levele összetéveszthető a mérgező gyöngyvirágéval.

Indul a medvehagyma szezonja. Mielőtt nekiállnánk tömegével szedni a növényt, nem árt, ha tisztában vagyunk pár dologgal:

  • Állami erdőben lehet szedni medvehagymát
  • Magánerdőben csak a tulajdonos engedélyével
  • Természetvédelmi területen egyáltalán nem lehet.

Ecsedi István, a NÉBIH Növényi Termék Ellenőrzési Osztályának vezetője hangsúlyozta, ha magáncélra akarunk szedni, akkor naponta fejenként két kilogrammot lehet szedni, ami azért medvehagymából egy elég nagy mennyiség.

"Ha valaki értékesíteni is szeretné, akkor az erdő tulajdonosától vagy kezelőjétől kell erre engedélyt kérnie"

- tette hozzá.

Veszélyes is lehet a medvehagyma szedése, mert a növény nagyon hasonlít a gyöngyvirág levelére, ami viszont mérgező. Ha azonban az ember időben szedi a medvehagymát - március végétől április végéig -, akkor nincs veszélye.

"Az összetévesztést úgy is kizárhatjuk, ha megszagoljuk a levelet, mert a medvehagymának erős, fokhagymára emlékeztető illata van, tehát ha az ember időben szedi, akkor már azzal megvédi magát az összetévesztéstől" - emelte ki Ecsedi István.

A Nébih munkatársa szerint a mostani elhúzódó tél nem befolyásolta a növények mennyiségét. "Már most lehet látni, hogy szinte szőnyegszerűen nő, és a piacok is tele vannak medvehagymával" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×