eur:
395.3
usd:
371.06
bux:
65157.06
2024. április 19. péntek Emma

Súlyos allergiás reakciókat okozhatnak a hamis parfümök

Veszélyes és fertőző betegségeket is okozhatnak a hamis és ellenőrizetlen forrásból származó parfümök, amelyek hozzávetőleg 800 millió forintos kárt jelentettek hazánknak az elmúlt közel három évben - figyelmeztet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

A HENT közleménye szerint különösen érdemes figyelni húsvétkor a parfümökre, hiszen az ismeretlen eredetű, összetételű és ellenőrizetlen forrásból származó folyadékok akár súlyos allergiás reakciókat is okozhatnak a fogyasztónak,ugyanis azok a gyártás során nem voltak kitéve a szükséges ellenőrzésnek.

A hamis termékek legjelentősebb forgalma az interneten keresztül zajlik, mivel a vásárlók számára nagyon vonzóaka non-stop elérhető és alacsony árakat feltüntető, többségében igényesen kialakított online felületek.Interneten keresztül történő rendelés esetén különösen körültekintőnek kell lenni azoknál a portáloknál, ahol nem derülnek ki a forgalmazó cég adatai.Ebben az esetben nem érdemes a vásárlásba belemenni, mert rendkívül nehéz, sőt gyakorlatilag lehetetlen a fogyasztói jogaink érvényesítése, ezért kerüljük az olyan webes vásárlási lehetőségeket, ahol nincs megjelölve a cégnév és az elérhetőség.Nemcsak az online vásárlásnál kell óvatosnak lennünk:a parfümök az aluljárókban, piacokon és az utcán is könnyen hozzáférhetőek.Érdemes tehát gyanakodni, ha a termék ára és csomagolása vagy külső megjelenése, de akár a színe eltér a megszokottól.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalának (EUIPO) egyik korábbi jelentése szerintaz EU-ban lefoglalt hamis parfümök és kozmetikai termékek 52%-a Törökországból származott, értékük 26,1 millió eurót tett ki 2013-ban.Tavaly Magyarországon a NAV pénzügyőrei egy vámkezelés alkalmával 2 millió forint értékben 55 ezer darab hamis parfümre akadtak, amelyeket lefoglaltak és megsemmisítettek.

A hamis illatszerek, illetve kozmetikumok elutasítottsága egyre határozottabb: 2017-ben csupán a lakosság 10%-a jelezte, hogy talán venne, további 5% pedig, hogy bármikor venne ilyen terméket. Figyelemreméltó, hogy a hamis illatszerek, valamint kozmetikumok elutasítottsága 2011 óta folyamatosan növekszik: 2011-ben 66%, 2017-ben pedig már 85% az elutasítók aránya.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×