eur:
393.13
usd:
367.32
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Simicskó István honvédelmi miniszter beszédet mond a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére tartott központi megemlékezésén a Stefánia Palotában 2018. március 14-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

170 éves a magyar honvédség

Több ünnepséget terveznek ebben az évben a honvédség fennállásának 170. évfordulója alkalmából - közölte a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli, március 15-ei műsorában.

Simicskó István felidézte: a Magyar Honvédség szabadságharcban jött létre, "harcban edződött". Akkor néhány hónap alatt kellett felépíteni egy ütőképes haderőt. 1848 decemberére már 110 ezer katonából állt a haderő, amely többször győzött is - emelte ki a miniszter, aki szerint ehhez a katonák "hatalmas, emberfeletti" hazaszeretete és szabadságvágya is kellett.

A miniszter megjegyezte: napjainkban azt látni, hogy külső szándékokat, akaratokat akarnak rákényszeríteni egyes országokra. Ezért most is nap mint nap dolgozni kell a biztonságért.

A katonák folyamatosan kiképzéseken vesznek részt, és a honvédséget folyamatosan fejleszteni kell.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hadviselés módszerei megváltoztak, már nincs hadüzenet, azt sem mindig tudni, ki áll a támadások hátterében. A katonaságnak minden ilyen veszélytől is meg kell óvnia a magyar embereket, ehhez új technikákra, technológiákra is szükség van. Ezzel kapcsolatban Simicskó István példaként említette, hogy már létrehoztak egy kutatóintézetet, és kibervédelmi parancsnokságot is felállítanak.

Simicskó István a Kossuth rádió 180 perc című műsorában hangsúlyozta: a történelem arra tanít, hogy ha egy országnak nincs "védelmi képessége" mindig valamilyen idegen elnyomás lesz a sorsa. Ezért

a biztonságra mindig áldozni kell.

Most a költségvetési források is megvannak ahhoz, hogy egy modern eszközökkel felszerelt, ütőképes haderő legyen a honvédség. Ezt szolgálja a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program is, melynek megvalósítását már meg is kezdték - fejtette ki a miniszter.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti, reggel a KSH friss kereseti adatokat közöl, külföldön pedig a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×