eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Veszélyhelyzet fenyeget a Dunántúl útjain

Veszélyhelyzet fenyeget a Dunántúl útjain

Az előrejelzések szerint kedden és szerdán kiterjedt havazás várható az országban, ezért valamennyi munkagépével takarítja majd a havat a Magyar Közút Zrt.

Az előrejelzések szerint péntekig a Dunántúlon jelentős mennyiségű friss hó várható, kedden elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében, szerdán pedig a teljes Dunántúlon, illetve a Duna-Tisza közén is. 

"A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is valamennyi sószórásra és hóekézésre alkalmas gépjárművével elvégzi a szükséges preventív beavatkozásokat, vagyis, hogy megakadályozza leeső hó letapadását a burkolatra. A havazás előrehaladtával kerülhet sor a hóeltakarításra, amikor ekézhető vastagságot ért el a friss hó" - mondta Pécsi Norbert, a Magyar Közút Zrt. szóvivője az InfoRádióban.

Első körben a gyorsforgalmi- és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak. Az egyes területekre előre beosztott munkagépek körülbelül 30-50 kilométernyi utat tudnak egy fordulókörrel bejárni, egy ilyen beavatkozás, függően a forgalom nagyságától és a beavatkozási igényektől, domborzattól, mintegy 2-5 órát vehet igénybe, amit bizonyos esetekben többször is meg kell ismételni, főleg a magasabban fekvő dunántúli területeken több napon át.

A szóvivő elmondta, hogy a 93 mérnökségen több ezren dolgoznak a téli időszakban, és összesen 725 munkagépet tudnak bevetni. A november 10. óta összesen mintegy 161 ezer tonna útszóró sót és 1,16 millió liter kalcium-klorid oldatot használt fel a közútkezelő a síkosságmentesítési munkái során. A 2016-17-es teljes téli szezonhoz képest ez mintegy 45 százalékkal több anyagfelhasználást jelent.

Arra kérik az autósokat, a következő napokban is fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek, és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×