INFORÁDIÓ 
2018. július 18. szerda
Frigyes
géntérképdnsmézhamisítás
Elképesztő fejlődést hozhat a magyar kutatás

Elképesztő fejlődést hozhat a magyar kutatás

Magyar tudósok elkészítették a gímszarvas genomtérképét, de mi köze ennek a mézhamisításhoz? Orosz László professzort kérdeztük.

Ez az abszolút géntérkép, ami minden génnek megmondja a sorrendjét, egy faj evolúciójáról sokat megtudunk, a változásokat is - mondta az MTA rendes tagja az InfoRádió "Szigma - a holnap világa" című magazinműsorában. Ebből az információhalmazból sok irányba mehet tovább a kutatás, például az állattenyésztés, a bűnügy, az orvostudomány irányába, mert pontosan meg lehet határozni a géneket.

Orosz László elmondása szerint az ismereteknek óriási szerepük van például a csontritkulás orvoslásában, továbbá az is ismertté válhat, hogy a tumorok fejlődését mi befolyásolja. Ezt a gímszarvas agancsának elemzésekor fedezték fel a kutatók.

A gímszarvassal kapcsolatos kutatás lehetőséget adott arra, hogy a mangalica genomprogramot is megvalósítsák a kutatók, aminek elsősorban gazdasági jelentősége van.

A program abban is segít, hogy ki lehessen mutatni a mézhamisítást. A kutatók a pannon méh, a Magyarországon honos méhfaj genetikai profilja alapján kialakított DNS diagnosztika segítségével azonosítani tudják a Magyarországon előállított mézeket és azt is, ha ezeket hamisítják, azaz keverik valamivel.

A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják a Szigma – a holnap világa című magazinban.

Kapcsolódó hang

Gímszarvas genomprogram
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH