eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Újabb veszély fenyegeti a rákbetegség túlélőit

Újabb veszély fenyegeti a rákbetegség túlélőit

Megalakult az Onko-kardiológiai Munkacsoport. A szervezet célja, hogy tájékoztassa az orvosokat és a pácienseket a daganatos megbetegedések elleni kezelések miatt gyakran fellépő szív- és érrendszeri problémákról.

Nagyon sokféle szív- és érrendszeri károsodás alakulhat ki daganatos megbetegedés alatt, vagyis előfordulhat az is, hogy valaki kigyógyul egy daganatból, de a szövődményeként később a szívelégtelenség az idő előtti halálához vezet - mondta az InfoRádióban Nagy András Csaba, az Uzsoki Kórház belgyógyászati-kardiológiai osztályának vezető főorvosa.

Egy európai felmérésben több mint 50 ezer emlőrákos beteget vizsgáltak meg, 65 százalék körül volt az ötéves túlélési esély, de öt év után többen haltak meg szív- és érrendszeri szövődményben, mint daganatos megbetegedésben.

Újabb veszély fenyegeti a rákbetegség túlélőit

A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Onkológusok Társasága most létrehozta az onkokardiológiai munkacsoportot. Nagy András elmondta, a csoport célja, hogy elsősorban az ország onkológiai centrumaiban dolgozó szakembereket összefogja, hiszen naponta jelennek meg új információk, amelyekkel tisztában kell lennie a kezelő onkológusnak és a kardiológusnak is.

„Itthon is olyan regisztereket alkotunk, amelyekkel

a betegeket hosszú távon megfigyeljük,

és megpróbálunk olyan információkhoz hozzájutni, amelyekhez egyébként nagyon nehéz. Nemcsak a szakembereknek szeretnénk ezeket az információkat átadni, hanem a betegeknek, a hozzátartozóknak is, mert nekik is van dolguk ebben a hosszú távú együttműködésben” – fejtette ki Nagy András Csaba.

A betegeknek úgy kell kialakítaniuk az életmódjukat, hogy a túlélés érdekében figyeljék a szív- és érrendszeri rizikófaktorokat, illetve a gyógyultaknak is életük végéig ügyelniük kell arra, hogy egészségesen éljenek. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×