eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Megvan, mikor adhatják át a dél-budai szuperkórházat

Megvan, mikor adhatják át a dél-budai szuperkórházat

Akár 4-5 éven belül megnyílhat a Dobogóra tervezett dél-budai centrumkórház. A részletekről Bedros Róbert, a beruházás koordinálásával megbízott miniszterelnöki biztos beszélt az InfoRádiónak.

„Három centrumkórháznak kell létrejönnie a fővárosban” – mondta a miniszterelnöki biztos. A létesítmények közül kettő Pesten – az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, illetve a Honvédkórház bázisán –, egy pedig teljesen új, zöldmezős beruházásként Dél-Budán épül. Utóbbi közel öt év múlva nyithatja meg kapuit – tette hozzá Bedros Róbert.

„A zöldmezős beruházás azt jelenti, hogy kompromisszumok nélkül tudunk kórházat építeni”

– emelte ki a miniszterelnöki biztos. Egyágyas szobákat alakítanának ki a felnőttellátásban, a – budai részen rendkívül rossz helyzetben lévő – gyermekellátást pedig jelentősen javítaná az új intézmény, ahol a szülő egy szobában aludhat beteg gyermekével.

Helikopterleszállót és saját mentőállomást is terveznek az építménybe, amely 1,2 millió lakos egészségügyi ellátásáért felel majd. A felnőtt részbe 1040 ágy kerül majd, és további 200-300 gyermek ápolására lesz alkalmas a szuperkórház. Az intézménynek saját nővérszállója lesz, illetve az ott dolgozók gyerekei részére 60 fős bölcsődét és ugyanekkora óvodát terveznek építeni – árulta el Bedros Róbert.

A miniszterelnöki biztos elmondása szerint szakemberek nagy részét a Szent Imre Kórházból érkező dolgozók teszik ki, a gyermekellátást pedig a Semmelweis Egyetem Gyermekklinikájával együttműködésben oldják meg. A kórházban nagy előadók és kisebb tantermek is lesznek, ahol a szakvizsgára készülő orvostanhallgatókat fogják képezni.

Néhány héten belül kiírják a tervpályázatot, majd szerződést kötnek a nyertessel. Bedros Róbert szerint terv 1,5-2 év alatt készül el; ezután rakják le az alapkövet, és kezdik meg az építkezést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×