eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szijjártó Péter szerint bürokráciacsökkentésre van szükség a brexit miatt

Szijjártó Péter szerint bürokráciacsökkentésre van szükség a brexit miatt

A magyar kormány szerint az Európai Uniónak bürokráciacsökkentéssel kellene pótolna a brit kilépés miatt kieső bevételeit. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szijjártó Péter szerint a brexit ügyében most mindenki bizakodóbb, mint korábban. Ez azért fontos, mert vészesen közeledik az időpont, amikor az Európai Uniónak és Nagy-Britanniának meg kell állapodnia a kilépés feltételeiről – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

„Végre talán felismerte mindenki, hogyha nem tudjuk egy mély és átfogó szabadkereskedelmi megállapodással lezárni ezeket a tárgyalásokat, akkor nagyon-nagyon komoly károkat tudunk okozni az európai gazdaságnak, köztük a magyarnak” – fogalmazott a tárcavezető.

Jelenleg ugyanis a britek adják az unió gazdaságának egyhetedét, és ha kilépnek, akkor a közösség gazdasági teljesítménye azonnal 14 százalékkal csökken – tette hozzá Szijjártó Péter.

„Ha a világkereskedelmi szervezet szabályai szerint kellene kereskednünk majd a britekkel, akkor az óriási károkat tudna okozni”

– hangsúlyozta a miniszter, aki megismételte, hogy egy mély, átfogó és széleskörű szabadkereskedelmi megállapodásra van szükség.

A magyar diplomácia vezetője szerint az Európai Uniónak bürokráciacsökkentéssel kellene pótolnia a brit kilépés miatt kieső bevételeit.  Nagy Britannia a világ ötödik és Európa második legjelentősebb gazdasága, így sok pénz fog kiesni a bevételi oldalról – hangsúlyozta. „Mivel kisebb lesz az Európai Unió, nyilván

kisebb bürokráciára lesz szükség,

kevesebb európai parlamenti képviselői hely lesz” – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter

A magyar kormány viszont az Európai Unió alapját adó, a közösség versenyképességéhez elengedhetetlen területek – a kohéziós és strukturális támogatások, illetve a közös agrárpolitika – megkurtításához még a brexit hatásának ellensúlyozása érdekében sem járul hozzá – szögezte le Szijjártó Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×