INFORÁDIÓ 

2018. május 25. péntek
Orbán

Többeknek nagy gondot okoz a rotavírus elleni vakcina hiánya

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
Az egész országban hiány van a rotavírus elleni egyik oltóanyagból – írta meg a Magyar Nemzet. Ez azért is jelent problémát, mert ezt a vakcinát csak 8 hónapos korig lehet beadni. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közölte, intézkedtek, hogy beszerezhető legyen a védőoltás.

A rotavírus ellen Magyarországon két oltóanyag van forgalomban: az egyiket kétszer, a másikat 3-szor kell beadni – tájékoztatta az InfoRádiót Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A két vakcina teljesen más rendszerbe tartozik, így nem felcserélhetők egymással.

Azoknál a babáknál van probléma, ahol a kezelést elkezdték a három adagossal, és most nem tudják befejezni

– hangsúlyozta a szakértő. Ha elkezdik a sorozatot, de nem fejezik be, nem lesz védett a gyermek. 

Ez az oltóanyag az egyetlen, ami időkorlátos: 6 hónapos korig el kell kezdeni, és az utolsó adagot legkésőbb 8 hónaposan meg kell kapnia a babának. Azoknak, akik kicsúsznak az időből, nem jelent teljes védettséget a vakcina, de ezzel együtt is enyhébb lehet a vírus lefolyása – hívta fel a figyelmet.

A rotavírus elleni vakcina nem tartozik a kötelező védőoltások közé, mégis sokan kérik. Ez a legerősebb kórokozó a "hányós-hasmenősnek" nevezett vírusok közül, csecsemőkorban kiszáradáshoz is vezethet – tájékoztatott Póta György.

Újabb adag érkezik

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közölte: januárban engedélyt adott a második legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő cégnek, hogy másfél hónapra elegendő mennyiséget hozzon az országba, ennek a tételnek a felét már értékesítették.

Ezután február végén érkezik egy másik nagyobb adag oltóanyag,

amely több hétre elegendő – áll az OGYÉI közleményében. 

Kapcsolódó hang

Póta György: csak az egyik fajta oltóanyagból van hiány
 


Póta György a rotavírus elleni vakcina hiányáról
 


A címlapról ajánljuk