INFORÁDIÓ
2021. március 5. péntek
Adorján, Adrián

gazdasági növekedés

ksh

áramtőzsde

metróbaleset

németország

koalíció

martin schulz

vasúti alagút

földrengés

tajvan

Az idén 3,7 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság - a nap hírei

Infostart

Nyomozást indított a hajnali metróbaleset miatt a rendőrség. Németországban megegyeztek a koalíciós kormány megalakításában a keresztény uniópártok és a szociáldemokraták.

Az idén a várt 3,6 százalékkal szemben 3,7 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság. A brüsszeli testület dokumentuma szerint a magyar GDP a növekedés 2016-os megtorpanása után tavaly ismét 3,8 százalékkal bővült, ami az erős belső keresletnek köszönhető.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint rekordot döntöttek tavaly a beruházások. Szijjártó Péter a Metyx Hungary kaposvári fejlesztését bejelentő tájékoztatón arról beszélt: a kormányzati beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül 96 beruházással 3 és fél milliárd eurónyi befektetés érkezett. Hozzátette: a tavalyi volt a második olyan év, amikor több mint 17 ezer állás létrehozásáról született döntés.

Tavaly 4,8 százalékkal nőtt az ipari termelés éves szinten - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Decemberben fél százalékos csökkenést regisztrált a hivatal, de a munkanaphatástól megtisztított adat 4,5 százalékos emelkedést mutatott.

Várhatóan rekordösszegű lesz a tavalyi agrárexport, ami már az év első 11 hónapjában meghaladta a 2016 egész évi 8 milliárd eurós szintet – mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György a budapesti nemzetközi élelmiszeripari szakkiállításon elmondta: a magyar agrárkivitel 2010 és 2017 között 56 százalékkal bővült és meghaladta a 2500 milliárd forintot.

A vidéki fiatalok otthonteremtését és családalapítását segíti elő 66 településen az összesen 11 milliárd forint összértékű Esély otthon elnevezésű program. Novák Katalin családügyekért is felelős államtitkár elmondta: a pályázat célja, hogy a szülőföldjükről elszármazott 18 és 35 év közötti fiatalokat visszavonzza szülőhelyükre, illetve a még ott élők számára boldogulási lehetőséget kínáljon.

Magyar vezetéssel egyesül a magyar és a szerb áramtőzsde. A vállalat Budapest-Belgrád székhellyel működik majd. A résztvevők célja, hogy az új tőzsde meghatározó szerepet töltsön be a régió piacainak integrációjában.

Nyomozást indít az Astoria és a Blaha Lujza tér között szerda hajnalban történt metróbaleset miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Két műszaki szerelvény ütközött össze a 2-es metró vonalán, az Astoria felől a Blaha Lujza tér felé vezető oldalon. A nyomozás azt próbálja tisztázni, hogy milyen körülmények között és kinek a hibájából történt a baleset. A BRFK két embert előállított.

Szilárd alapnak tartja a több hetes egyeztetés után létrejött koalíciós szerződést a német kancellár. Angela Merkel, a kereszténydemokrata unió elnöke a tárgyalások lezárása után úgy fogalmazott: a CDU, a CSU és a SPD közötti tervezet a beruházásokra összpontosít a gazdaság versenyképességének megtartásáért.

Németországban távozik a szociáldemokrata párt elnöki tisztségéből Martin Schulz a koalíciós szerződésről tartandó pártszavazás után. A politikus azzal indokolta döntését, hogy nem tudta megfelelően ellátni pártelnöki feladatait. Elmondta: a keresztény uniópártok és a szociáldemokraták alkotta következő szövetségi kormányban külügyminiszterként kíván tevékenykedni.

A világ leghosszabb tenger alatti vasúti alagútjával tervezik összekötni Finnországot és Észtországot. A két kormány megbízásából készült megvalósíthatósági tanulmány szerint a helsinki és a tallinni repülőteret összekötő vasúti alagút 2040-re készülne el. A Finn-öböl alatti 103 kilométeres átkelőn fél óra alatt lehetne eljutni az egyik fővárosból a másikba.

Újabb földrengés volt Tajvanon. A Richter-skálán 5,4-es erősségű rengésnek nincsenek áldozatai. A földmozgás ugyanabban a körzetben volt, ahol kedden a Richter-skálán 6,5-es erősségű földmozgás pusztított. A természeti csapásban heten meghaltak, 258-an megsérültek. A mentőcsapatok 224 embert menekítettek ki a romok alól, 67 embert továbbra is keresnek.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018