eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Friss információk a Teréz körúti robbantó ügyében

Egy év négy hónappal a Teréz körúti merénylet elkövetése után, január 31-én bíróság elé áll P. László. A vád szerint azért támadt saját készítésű szöges bombával két rendőrre a fővárosban, hogy egymillió eurót követeljen a Belügyminisztériumtól, cserébe nem folytatja a pokolgépes támadásokat. Akár élete végéig is rács mögé kerülhet.

Január 31-én megkezdődik a Teréz körúti robbantó pere a Fővárosi Törvényszéken, értesült a Magyar Idők. P. Lászlót tavaly december 8-án előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette kísérletével, robbanóanyaggal és robbantó­szerrel visszaélés bűntettével, valamint terrorcselekmény előkészületének bűntettével vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség - írta a Magyar Idők.

A vádirat szerint P. László 2016. szeptem­ber 24-én este a fővárosban, a Teréz körúton, közel a Király utcához, egy robbanószerkezetet tartalmazó táskát tett le a földre, és a rombolóhatás fokozása érdekében nagy mennyiségű szöget helyezett el benne. Ezután kivárta, míg a szokásos járőrútvonalat bejáró szolgálatban levő egyenruhás rendőrök a robbanószerkezet közvetlen közelébe érnek, majd a járőrpár megölésének szándékával, távirányítással működésbe hozta. A vádlott a sértettek megölését követően a náluk levő szolgálati lőfegyvereket el akarta venni.

A lap szerint a merényletet rögzítő térfigyelő kamera felvételein látszik, ahogy a detonáció után a merénylő odasétál a földön fekvő, súlyosan sérült rendőrökhöz, lehajol hozzájuk, tétovázik, majd anélkül, hogy hozzájuk nyúlna, átlépi a sebesülteket, majd elsétál.

P. László azt vallotta kihallgatásán, hogy megrettent a robbanás hatásától, így a pisztolyokat végül nem vitte el. A két rendőr a robbanás következtében súlyos, életveszélyes, egy, az autójával a körúton haladó taxis pedig nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A merénylet másnapján P. László a Belügyminisztériumnak elküldött e-mailben leírta a robbanószerkezet pontos összetételét, valamint elkészítésének lépéseit, és jelezte, hogy egy későbbi időpontban konkrét követelésekkel fog előállni. Elfogása után a laptopján a nyomozók meg is találták a másik, el nem küldött elektronikus levelet, amelyben egy­millió eurót követel, hogy ne folytassa a robbantásokat.

P. Lászlót 2016. október 19-én a Terrorelhárítási Központ felszámolóegysége fogta el a férfit egy keszthelyi parkolóban. Kiderült, módjában állt volna az újabb cselekményének megvalósítása is, mivel a birtokában lévő robbanóanyagok és gyújtószerkezetek felhasználásával olyan robbanószerkezet elkészítésére volt képes, amely több ember életének kioltására alkalmas.

Megtalálták a pokolgépes próbák helyszínét is egy közeli sóderbányában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×