INFORÁDIÓ 
2020. április 10. péntek
Zsolt

inforádió

aréna

darák péter

kúria

Darák Péter: választási vészhelyzetre is felkészül a Kúria

Infostart / InfoRádió

A 2018-as országgyűlési választások előtt komoly felkészülés vár a bíróságokra, a bírói kar szinte minden tagját bevonhatják a szavazással kapcsolatos ügyekbe - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kúria elnöke. Darák Péter arról is beszélt, hogy 2018-ban milyen joggyakorlat-elemző csoportok felállítását tervezik.

A jövő évi országgyűlési választások előtt komoly felkészülés vár a bíróságokra – hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Darák Péter, a Kúria elnöke.

 „Természetesen technikailag is fel kell készülni arra, hogy egy-egy választás alkalmával két-háromszáz ügy érkezik a Kúriára. A tizennyolc közigazgatási bírónak többnyire háromnapos, de van, hogy rövidebb határidő alatt kell döntést hozniuk. Éppen ezért évtizedekre visszamenően az a gyakorlat alakult ki, hogy

a választási bíráskodásban a közigazgatási kollégium minden bírája és tanácsa részt vesz.

Az előző választások alkalmával vészforgatókönyveket alkottunk: megkérdeztük az ítélőtáblákat,  hajlandók-e megengedni, hogy vészhelyzet esetén bírákat rendelhessünk a Kúriára. Segítőkészek voltak, a fiókomban volt egy lista, amelyen több tíz bevethető ítélőtáblai bíró neve szerepelt.”

Darák Péter arról is beszél, hogy 2018-ban milyen joggyakorlat-elemző csoportok felállítását tervezi a Kúria. Hozzátette: főleg a közszereplők ügye, a véleménynyilvánítás szabadsága és a magánélet védelme lesz a középpontban.

 „A magánélet védelmének kérdésében van talán a legtöbb vihar az ítélkezés körül, gondoljunk a rendőrképmásügyekre, a sajtótájékoztatók alapján megjelent médiaközleményekre, a közszereplők tényállításairól vagy véleménynyilvánításairól szóló jogvitákra. Sokszor került szóba, hogy hol húzódnak a magánélet határai, például egy közszereplő esetén hol található a csökkentett védelem határa.”

A bírói karnak arra kell figyelnie, hogy a feladatait elvégezze, nem pedig a külvilág visszajelzéseire kell reagálnia

- nyomatékosította az Arénában a Kúria elnöke.

„Igyekszem súlyozni ezeket a megnyilvánulásokat. Figyelemmel kell lenni arra is, hogy ezek milyen közhangulatban születnek. Nyilvánvaló, hogy jövő év elején, amikor a Kúria előtt több száz ügyet magába foglaló választási jogorvoslati feladat áll, arra kell koncentrálni, hogy az alkotmányos feladat teljesíthető legyen, nem pedig az ebből a szempontból kevésbé fontos kérdésekkel kell foglalkozni.”

Darák Péter hozzátette: a magyar igazságszolgáltatás egyes területeken európai szinten is jól teljesít, az elmúlt években jelentős lemaradást sikerült behozni.

Kapcsolódó hang

Darák Péter: választási vészhelyzetre is felkészül a Kúria
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018