eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Romsics Ignác: néhol élet-halál harc a történelem

Romsics Ignác történész egyedül vállalkozott arra, hogy megírja Magyarország történetét a kezdetektől egészen napjainkig. A kötet a napokban jelent meg a Kossuth Kiadó gondozásában. A szerző az InfoRádió Aréna című műsorában történészi munkamódszeréről is beszélt.

A történetírás és a történelemtudomány eltér a természettudományoktól. A világ bármely pontján elvégezhető ugyanaz a kémiai vagy fizikai kísérlet, és számtalanszor megismételhető – mondta az InfoRádiónak Romsics Ignác. A történelem pontosan nem ismert számunkra, vannak nyomai – dokumentumok, régészeti leletek, írások, elbeszélések – melyek alapján a történész megpróbálja rekonstruálni a múltat. De tudnia kell, hogy soha nem lesz tökéletes: a rekonstrukció részben konstrukció – hangsúlyozta.

A szakembereknek így a rendelkezésre álló nyomokból kell összeállítania egy narratívát, amely mindenképp tartalmazza a szubjektivizmust, az író értékrendjét.

A szakmáját komolyan vevő történész törekszik arra, hogy ne egyéni igazságokat mondjon el, hanem a valódi múltat.

Nagy különbség van a kiegyensúlyozott fejlődéssel rendelkező országok és a – Magyarországhoz hasonlóan – hektikus múltú nemzetek történelemszemlélete között, különösen, ha diktatórikus időszakokat is megélt – véli a történész. Mindkét esetben vannak viták a történelmet illetően, de a egyenletesebb múlttal rendelkező államokban „nem élet-halál harc”, és nem gondolják azt, hogy múlt megítélésén múlik a jövő – tette hozzá.

A párizsi Panthéonban helyezték örök nyugalomra Francois Mitterand szocialista és Charles de Gualle konzervatív-nacionalista elnököt egyaránt. Moszkva esetében azt látjuk, hogy időnként kihozzák a Kremlből, máskor beviszik oda egyes emberek emlékét, nagy politikai váltáskor a történelmet is újraírják – hozott példát Romsics Ignác.

A teljes beszélgetést Romsics Ignác történésszel meghallgathatják vasárnap este 6 órától az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×