eur:
393.38
usd:
368.13
bux:
66139.11
2024. április 24. szerda György

Magyarország segíti az üldözött keresztények hazatérését - a nap hírei

Az idén először kapnak nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok, a pénz novemberben érkezik. Kilép az UNESCO-ból Egyesült Államok és Izrael.

Magyarország segíti az üldözött keresztények hazatérését - erősítette meg a miniszterelnök. Orbán Viktor a keresztényüldözésről Budapesten tartott nemzetközi konferencián arról beszélt, hogy a segítség legjobb módja, ha a támogatást az üldözött keresztények egyházaihoz juttatják el. A kormányfő ismét arról beszélt, hogy Európa olyan bevándorláspolitikát erőltet, amely beengedi a veszélyes szélsőségeseket az unióba.

Az idén először nyílik lehetőség az idősek számára nyugdíjprémium kifizetésére - erősítette meg a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály egy második kerületi idősek otthona ünnepségén azt mondta: az emelt nyugdíjat, illetve a prémiumot novemberben kapják meg az érintettek. Ez egy 125 ezer forintos átlagnyugdíj esetében körülbelül 24 ezer forintot jelent.

Az előrehozott öregségi nyugdíj lehetőségének megteremtésére szólítja fel a kormányt az MSZP. Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke az egri részországgyűlés után azt mondta: pártja a jelenlegi 28.500-ról 50 ezer forintra emelné az öregségi nyugdíjminimumot. Szólt arról is, hogy a kormánynak ki kellene dolgoznia a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetését, illetve el kellene törölnie a nyugdíj melletti munkavégzés tilalmát.

Az Európai Unió csalás elleni hivatalához fordul Deutsch Tamás amiatt, hogy Gyurcsány Ferenc cége, az Altus 80 millió forintot adott Czeglédy Csabának. A fideszes európai parlamenti képviselő szerint a tranzakció felveti az uniós források terhére elkövetett súlyos csalás és más szabálytalanságok gyanúját. A volt miniszterelnök pártja közleményben jelezte: állításai miatt beperlik a fideszes politikust.

Feljelentette a Jobbik Soros Györgyöt, hogy a nyomozóhatóság derítse ki, valóban létezik-e az úgynevezett Soros-terv. Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője elmondta: a feljelentést alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete, alkotmányos rend elleni szervezkedés, rombolás, hazaárulás és lázadás miatt tette a Jobbik a kormánypárti politikusok kijelentései alapján.

A közigazgatási szolgáltatásokat javító informatikai fejlesztés indult. A tízmilliárd forintos költségvetésű projekttől az ügyintézési idő és az adminisztrációs terhek csökkenését várja a Miniszterelnökség. Az indoklás szerint az államigazgatásban összességében csaknem 300 különböző szakrendszert használnak, ezek sok esetben nem kommunikálnak egymással.

Megkezdte működését az influenzafigyelő szolgálat. A szervezet 1.351 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján figyeli az influenzás esetek előfordulását területenként és korcsoportonként. A jelentések szerint a múlt héten 5.500-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, de a virológiai vizsgálatok még nem igazolták az influenzavírus jelenlétét.

A nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli vizsgáival kezdődik pénteken az őszi érettségi időszak. November 24-ig 161 helyszínen 8.076 diák érettségizik majd. A tanulók várhatóan több mint 9.600 vizsgát tesznek le: 3800-at emelt, 5800-at középszinten.

Magyarország szerint az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése megvédte a kisebbségi oktatási rendszert Ukrajnában. Az erről szóló határozatot 80 százalékos többséggel fogadta el a testület. A dokumentum kimondja: a meglévő egynyelvű kisebbségi oktatási rendszerben kell javítani az államnyelv tanításának feltételein. Kijev viszont azt állítja: a döntésben kettős mérce érvényesült. Az indoklás szerint ha egy ukrajnai állampolgár nem beszél jól ukránul, sok lehetőségtől esik el. Az is elhangzott, hogy Ukrajna nyitott marad a párbeszédre.

Jóváhagyták az Európai Ügyészség létrehozását az uniós igazságügyi miniszterek. 20 tagállam csatlakozott a szervezethez, amely a tervek szerint 2021-ben kezdi meg működését. A vádhatóság független főügyésze bizonyos feltételek mellett jogosult lesz nyomozások és büntetőeljárások lefolytatására az unió költségvetését érintő bűncselekmények ügyében.

A katalán fővárosban tízezrek tüntettek az egységért a spanyol nemzeti ünnepen, amit az elszakadáspárti önkormányzatoknál munkával bojkottáltak. Az alkalmazottakat nem kötelezték munkavégzésre, aki akart, otthon maradhatott ezen a hivatalosan munkaszüneti napon.

Kilép az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből, az UNESCO-ból az Egyesült Államok. A döntés bejelentésekor a washingtoni külügyminisztérium a szervezet állítólagos Izrael-ellenességére hivatkozott, és alapvető reformokat sürgetett a szervezetben. A kilépés december 31-től hatályos. Néhány órával később Izrael is bejelentette távozási szándékát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 14:11
×
×
×
×