eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kettős támadás a magyar halak ellen

Természetes vizeink halállományát számos környezeti és emberi tényező veszélyezteti, ám egy 2013-as törvény átfogó védelmet biztosít őshonos halainknak – tájékoztatta a Magyar Időket a földművelésügyi tárca. A betelepítések mellett az élőhely védelme is hangsúlyt kap a jogszabályban, továbbá a jellemzően bűnszövetkezetben elkövetett orvhalászatot is szigorúbban büntetik.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013-as törvény is számos intézkedést hozott vizeink őshonos halállományának megóvására és fenntartható hasznosítására – mondta a Magyar Időknek Vincze Nikolett, a Földművelésügyi Minisztérium sajtósa. Hozzátette, a jogszabály számos halfajra bevezették a méret- és darabszám-korlátozást, valamint a tilalmi időt, néhány rendkívül lecsökkent állományú őshonos faj foghatóságát meg is szüntették – tette hozzá.

Vincze Nikolett arra is kitért: mivel az új ágazati törvény már tiltja a természetes vizek halainak halastavakba telepítését, egyre elterjedtebb az a gyakorlat, hogy haltermelő létesítményekben „állítják elő” a mesterséges vizekbe telepítendő ivadékokat. Hozzátette: a jövőben ebben a formában lesz megoldható a keszegfélék, valamint a compó és a sügér halastavi pótlása is.

A kommunikációs szakember felhívta a figyelmet: hosszabb távon leginkább az ívóhelyek hiánya, vagy emberi átalakítása veszélyeztetheti az őshonos halak állományának fennmaradását. Az elárasztott szárazföldi növényekre ívó halak szaporodására különösen kedvezőtlen beavatkozások közül kiemelte a folyók beszűkített ártereit, valamint a vízkormányzást, amellyel a tavak és tározók kiöntését akadályozzák meg, továbbá a folyók duzzasztott szakaszairól is fokozatosan eltűnnek az erősen áramló, tiszta kavicsos aljzatot igénylő fajok. Rámutatott: ezeket a negatív hatásokat a még meglévő szaporodási helyek megóvásával és újak létrehozásával kompenzálni lehet. Utóbbira példa az FM háromszor százmillió forintos támogatásával tavaly indított program, amelynek részeként a Balaton és vízrendszere, a Ráckevei-Duna, a dömsödi holt Duna-ág, valamint a Tisza-tó területén végeztek halélőhely-fejlesztést.

Az orvhalászat jelentette problémával kapcsolatban Vincze Nikolett elmondta: a büntető törvénykönyv módosulásával szabadságvesztéssel sújtható vétséggé vált ez az illegális tevékenység, amelyet mára jellemzően nagyobb csapatban, bűnszövetkezetben követnek el.

Az FM sajtósa a halászatot korlátozó intézkedésekkel összefüggésben kifejtette: csak a kereskedelmi célú halászati engedély kiadása szűnt meg, ám továbbra is kiadható az ökológiai – például az inváziós fajok kifogását célzó –, illetve a bemutatási célú halászati jogosítvány. Emellett változatlanul lehetőség van a szabadidős, rekreációs halászatra, amely az ehhez engedélyezett hálós eszközzel nyújt lehetőséget e kedvtelés hódolóinak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×