eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán Viktor: a büszkeség kora következik az egész Kárpát-medencében

A miniszterelnök szerint a büszkeség kora következik az egész Kárpát-medencében. Önálló listát állít a 2018-as választásokra a Demokratikus Koalíció, az MSZP továbbra is közös listát sürget. Katalóniában kiiktatták a spanyol hatóságok a tervezett függetlenségi népszavazás informatikai rendszerét. A nap hírösszefoglalója.

A miniszterelnök szerint a büszkeség kora következik az egész Kárpát-medencében és a jövőt magyar nyelven írják. Orbán Viktor Kolozsváron, a reformáció 500. évfordulójára szervezett jubileumi év legnagyobb erdélyi rendezvényén a teológus ifjúság előtt hangsúlyozta: nemzeti missziós parancs megkeresni és megtartani a magyar közösségeket, kiharcolni, hogy az érintettek szülőföldjükön boldoguljanak, magyarul tanulhassanak, magyarként élhessenek.

A készülődő választási kampány retorikai elemének tartja az úgynevezett Soros-terv emlegetését a magyar uniós biztos. Navracsics Tibor a HírTv-nek azt nyilatkozta: az Európai Bizottságban nincsen ilyen téma, a testület munkatervében sem szerepel ilyen feladat.

Koordinált egyéni jelöltállítást javasol és önálló listát állít a 2018-as választásokra a Demokratikus Koalíció. A párt közleménye szerint az elnökség úgy döntött: a továbbiakban nem folytatja az MSZP által elindított vitát a közös listáról, mert az elmúlt 9 hónap alatt egyetlen hivatalos tárgyalás sem jött létre. A DK listáját Gyurcsány Ferenc pártelnök vezeti. Az egyéni választókerületekben induló jelöltekről a párt folytatja az egyeztetéseket.

Továbbra is közös ellenzéki listát, és mind a 106 választókerületben egyetlen ellenzéki jelölt állítását sürgeti az MSZP - közölte a párt a DK bejelentésére reagálva. A szocialisták közleménye úgy fogalmaz: miközben Gyurcsány Ferenc és pártja évek óta az összefogás szükségességéről beszél, ehhez képest hátat fordít az ellenzéki tárgyalásoknak.

Az LMP társelnöke szerint új irányra, új politikára és új vezetőkre van szüksége az országnak. A párt kongresszusán miniszterelnök-jelöltté választott Szél Bernadett a változások legnagyobb akadályának nem a Fidesz-kormányt, hanem az emberek reménytelenségét és elkeseredettségét nevezte. Azt üzente a politikából kiábrándultaknak, hogy az LMP már bizonyította: képes újraírni a politika szabályait.

A Nézőpont Intézet szerint nem változott a pártok támogatottsága szeptemberben. A kormánypártok fölénye változatlanul jelentős, a baloldali pártok népszerűsége pedig a hibahatáron belül módosult. A teljes felnőtt népesség körében a Fidesz-KDNP 30 százalékon áll, a Jobbik 11, az MSZP 6, a DK 4 százalékos. Az LMP tábora 3 százalékra nőtt, a Momentum 2, a Kétfarkú Kutya Párt pedig 1 százalékon áll. A teljes népesség körében 47 százalék a bizonytalanok, illetve pártpreferenciával nem rendelkezők aránya.

Katalóniában kiiktatták a holnapra tervezett függetlenségi népszavazás informatikai rendszerét, ami lehetetlenné teszi a referendum megtartását – jelentette be a spanyol kormány katalóniai megbízottja. Enric Millo közölte: a csendőrség ügynökei működésképtelenné tették azt a szoftvert, amely a 2300 szavazóhelyiség távközlési kapcsolatát, az online szavazást, illetve a szavazatszámlálási adatok megosztását szolgálta volna. Katalónia elszakadáspárti elnöke közvetítésre kérte az Európai Uniót a Madriddal kialakult konfliktusban.

Az Egyesült Államokban lemondott a Trump-kormány egészségügyi minisztere. Tom Price-ról a napokban derült ki, hogy hivatalos útjaira magánrepülőgépeket és kormányzati katonai gépeket vett igénybe, amelyek költségeit az adófizetők állták.

Ismét rendőri intézkedés közben halt meg egy afroamerikai fiatal az Egyesült Államokban. Szemtanúk szerint a Texas állambeli Temple-ben a fehér rendőrök túlzott erőt alkalmaztak az értelmi fogyatékos és más betegségekben szenvedő fiatallal szemben.

Romániában meghalt a Securitate utolsó parancsnoka. Iulian Vladot 86 éves korában érte a halál, miután már több hete kómában volt. Az egykori rettegett tábornokot 1989-ben, a Ceauşescu-diktatúrát megdöntő, több ezer áldozatot követelő forradalom után letartóztatták, majd 25 év börtönre ítélték népirtásért. Büntetéséből mindössze négy évet töltött le, miután államfői kegyelmet kapott.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×