eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Fűtési szezon: megelőzhető a lappangó hibák okozta baj

Fűtési szezon: megelőzhető a lappangó hibák okozta baj

Hivatalosan október közepén, a hűvös idő miatt idén talán kevéssel ezelőtt indulhat a fűtési szezon. Fontos, hogy eddig a fogyasztók ellenőriztessék fűtőberendezéseiket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, aki arról is beszélt, mire érdemes figyelni.

A legfontosabb, hogy sohasem késő szakemberrel ellenőriztetni a tüzelő- és fűtőberendezéseket - hívta fel a figyelmet Hajdu Márton, hozzátéve, hogy így még idejében kiküszöbölhetők azok a kisebb hibák, amelyek később sokkal nagyobb problémákhoz vezethetnek.

A leggyakoribb esetek azok a kisebb meghibásodások, amelyek miatt nem, vagy nehezen működik a készülék, és esetleg dugulás alakul ki. A hiba azt is okozhatja, hogy

szén-monoxid áramlik vissza abba a légtérbe, ahol az eszköz található. Ugyanez igaz az égéstermék-elvezető rendszerekre, kéményekre.

Ezeknél is lehetőséget kell biztosítani a kéményseprőknek az ellenőrzésre, hiszen így megakadályozható a kéménytűz vagy a szén-monoxid-visszaáramlás - hangsúlyozta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

"Talán kevesen gondolnak a lakásfelújítások során kicserélt nyílászárók kapcsán arra, hogy megszűnik a levegő-utánpótlás.

Ilyenkor a levegőellátásról külön gondoskodni kell"

- emelte ki Hajdu Márton.

Egyre többen fordulnak szakemberhez és egyre többen engedik be a kéményseprőket az elmúlt években folytatott tájékoztatási munka hatására. Sokan foglalkoznak azzal is, hogy a megtett előkészületek mellett egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelőt is beszereljenek a lakásukba. Ez abból is leszűrhető az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint, hogy szén-monoxid-jelenléttel kapcsolatos esetről egyre több bejelentésük van, de ezzel együtt a sérüléssel, mérgezéssel járó esetek száma csökken.

A kéményseprőknél az éves lakossági sormunka tervek már elkészültek, a katasztrófavédelem kéményseprőipari szolgáltatói és más civil szolgáltatók is folyamatosan járják az ingatlanokat. 

Jó tudni, hogy bárki bármikor megrendelhet plusz- vagy soron kívüli ellenőrzéseket is

- tette hozzá Hajdu Márton.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervénél több mint 630-an végeznek a kéménysepréssel, azon belül a lakossági sormunkával kapcsolatos feladatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×