INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 7. péntek
Ibolya

ráckevei-soroksári duna-ág

baktérium

szennyvíz

baranyi krisztina

Baktériumokkal fertőzött a ráckevei Duna-ág

InfoRádió

Baranyi Krisztina augusztus 6-án hozta nyilvánosságra, hogy emberi ürülék ömlik a ráckevei Duna-ágba. Az Együtt környezetvédelmi politikusa korábban mintákat is vett, az eredményeket csütörtökön egy videóban mutatta be.

Baranyi Krisztina az Együtt környezetvédelmi politikusa az akkori esőzéseket a Ráckevei- Soroksári Duna-ág partján élte át és videón is rögzítette, ahogy

egy túlfolyó csatornából a szennyvíz tisztítatlanul ömlik az élővízbe.

Akkor méréseket ígért, később mintákat vett, az első eredményeket csütörtökön mutatta be.

Először a Ráckevei-Soroksári Duna-ágat, illetve az abba vezető Népjóléti Árkot vizsgálták, a mintavétel száraz, napos időben történt:

Baranyi Krisztina szerint ilyen időjárásnál a Dél-Pesti Szennyvíztelepnek kifogástalan, a védett területeknél előírt határértékeknek megfelelő tisztított szennyvizet kellene a Natura 2000-es területre engednie.

Ehhez képest a "kémiai vizsgálat extra magas szervesanyag-tartalmat mutatott ki, de a bakteriológiai vizsgálatok megálltak a 10-15-szörös határérték túllépést mutató értékeknél, mert annyi e-coli és coliform baktériumot mutattak ki, hogy nem tudták tovább mérni".

A Duna-ágban Baranyi Krisztina mérése szerint két fontos mutató, a biokémiai és a kémiai oxigénhiány is többszöröse volt a határértéknek, hét-, illetve kétszeres.

A második vizsgálatot esőben végezték el, a képviselő azt ígérte, ennek eredményeit is hamarosan nyilvánosságra hozza.

Baranyi Krisztina állításaira korábban a Dél-Pesti Szennyvíz Tisztító Telep vezetője, Barabás Győző azt mondta: valóban egyre gyakrabban lép működésbe a túlfolyó, a nyári nagy esőzések idején havonta többször is tisztítatlanul kerül a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba a szennyvíz. Hozzátette: z esőzések esetén a Duna-ágba kerülő vizek "hígak, szennyvízzel részben terhelt esővízről van szó, hogy

jóval kisebb a szennyezési hatásuk.”

Barabás Győző hozzátette, nincs tudomása a Duna-ág elszennyezettségéről, hogy környezetvédelmi katasztrófa fenyegetne a területen.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018