eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hirtelen fog tovább romlani a Hős utcai helyzet a polgármester szerint

Hirtelen fog tovább romlani a Hős utcai helyzet a polgármester szerint

Több milliárd forintos állami támogatás kellene a Hős utcai gettó felszámolásához – mondta az InfoRádiónak Kőbánya polgármestere. Kovács Róbert szerint a Hős utca 15-ös számú épülettömbjét le kell bontani, ám ez jogi és anyagi nehézségekbe is ütközik.

Kovács Róbertet azért kereste meg az InfoRádió, mert a Terrorelhárítási Központ és a Nemzetvédelmi Egyetem közvetlen szomszédságában lévő telep lakói rettegésben tartják a környéket; az 1-es villamos peronján és a Stadionok metrómegállónál vásárolnak, illetve használnak kábítószert, köztük egy új típusú drogot, amitől a közelmúltban néhány napon belül 21-en lettek rosszul.

„A köznyelv gettónak nevezi, de azt gondolom, hogy helyesebb szegregátumnak nevezni azt a két lakóépületet, ami a Hős utcában áll Kőbányán” - fogalmazott Kőbánya polgármestere.

Már az építésükkor sem magas komfortfokozattal készültek ezek az épületek a 30-as években. A függőfolyosós házakban a szoba-konyhás lakásokhoz a folyosón helyezték el a wc-t, több lakás használt egy mosdót – mondta.

„Sajnos a 2000-es évekre előállt az a helyzet, hogy az itt lévő 300 lakásnak a felét a korábbi önkormányzat értékesítette, a maradék lakásokba pedig nehezebb sorsú, problémás családokat telepített. Itt viszonylag alacsony az iskolázottság szintje, magas a munkanélküliség aránya, és nyilván minden ilyen szegregátum elindul egy úton, ami nem felfelé vezet” - idézte fel a polgármester.

A kábítószer-fogyasztás az egyik legnagyobb probléma ezen a környéken. Ez a probléma most már kiáramlik ebből a szegregátumból az 1-es villamos megállójáig, illetve egészen a Stadionok metróállomásig. Sőt, már sokkal messzebbről vonzza a Hős utca azokat, akik fogyasztókká váltak. Nagyon rossz minőségű, alacsony árú kábítószereket terjesztenek ezen a területen – mondta.

Hozzátette: a probléma egyébként nem ma kezdődött, de mostanra vált olyan szintűvé, ami már a közvélemény ingerküszöbét is átlépi.

Bízik abban, hogy ez nemcsak a közvélemény, hanem mindenki más ingerküszöbét is átlépi, aki képes és akar tenni azért, hogy ez a helyzet változzon.

„Az önkormányzat nagyon sokat tett az elmúlt években azért, hogy magát a telepet, a telep helyzetét kezelje, de sajnos a magántulajdonban lévő lakások sokaságával nehéz mit kezdeni, illetve azzal a több mint száz millió forintos tartozásállománnyal is, amit az itt élő magántulajdonosok halmoztak fel a közműcégeknél” - mondta Kőbánya polgármestere.

„Ezeket az épületeket le kell bontani, ezeket a szegregátumokat meg kell szüntetni” - fogalmazott Kovács Róbert.

Az önkormányzat az elmúlt öt évben már nem adott bérbe itt lakást, a 150 bérlakás jelentős része már üres.

„Rövid időn belül eljutunk addig a pillanatig, amikor már csak magántulajdonú lakás lesz az épületekben. Ott válik igazán nehézzé a kis lakótelep helyzete, hiszen az önkormányzat sok esetben még a magántulajdonosok helyett is helyt áll bizonyos dolgokért, például elszállíttatjuk a szemetet, takarítunk. De ha már az önkormányzat nem lesz jelen az épületben, akkor a magára maradt épületek pillanatok alatt még nehezebb helyzetbe kerülnek” - vázolta a polgármester.

Éppen ezért Kovács Róbert nem lát más megoldást, mint egy olyan pályázati lehetőséget, akár állami támogatást, ami lehetővé tenné azt, hogy ezt a szegregátumot közös erővel felszámolják.

„Nyilván az önkormányzat hajlandó ebben anyagi áldozatot is vállalni, de teljes egészében önerőből nem megy” - jelentette ki.

„Mivel 150 lakásban lakik magántulajdonos, akiket ki kell váltanunk, több milliárdos összegre lenne szükség. Nyilván az ingatlan önmagában nem ér ennyit, de a probléma kezelése mindenképpen. Ráadásul a lakótelep olyan helyen fekszik, ami hasznosítható lenne az állam számára is” - mondta Kőbánya polgármestere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×