eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Megszólaltak a termelők: megdöbbentő, milyen kenyerekkel etetnek minket

Megszólaltak a termelők: megdöbbentő, milyen kenyerekkel etetnek minket

Gabonater­mesz­tő gazdák a meghatározó ga­bonakereskedő cégeket okolják azért, hogy az étkezési minőségű és a takarmánybúza felvásárlási árában mázsánként csupán 200 forint a különbség, ezért mind több gazda dönt úgy, hogy nem kínlódik az étkezésivel. Egyikük még tovább ment, kijelentetve: abszurdum, hogy takarmánybúzából és adalék­anyagokból sütnek kenyeret a pékek - írta a haon.hu.

A portál szerint hetek óta egymásra mutogatnak a piaci szereplők - úgy tűnik, mintha más lenne fontos a termelőnek, a kereskedőnek és a malomiparnak.

"Én 4400 forintért tudtam eladni mázsánként az étkezési búzámat, de a sokkal többet termő takarmánybúzáért is lehet kapni 4100-4200 forintot, így nem éri meg az étkezésivel kínlódni. Hosszabb távon belátható, hogy ez a folyamat hová vezet. A nagykereskedők, a nagyobb felvásárlók az üzletpolitikájukkal azt fogják elérni, hogy a malmi minőségű búzát a gazdák nem fogják termelni. Abszurdum, hogy takarmánybúzából csinálnak a pékek adalékanyaggal különböző minőségű kenyereket, miközben ugye remek gabonatermő vidék vagyunk - vázolta a véleményét a haon.hu-nak Örvendi László, a Magosz megyei elnöke.

Társi László nagyrábéi gazda azt mondta, hogy a környékükön 5 tonna körül van a hektáronkénti átlag. Ez rendben is lenne, a gondokat szerinte máshol kell keresni. "Hat egység levágott búzából egy lett étkezési minőség, ami felettébb gyanús.

Vagy meg kellene változtatni a sütőipari értéket, vagy pedig megmondani az embereknek, hogy bizony takarmánybúzából lesz a kenyér.”

A jó minőséget szorgalmazná a volt elnök

Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója, a gabonaszövetség volt elnöke világossá tette, hogy a kereskedőnek egy a fontos: megnézi, hogy mennyi a búza ára a tőzsdén, és ha ennyiért megéri, akkor vásárol olyan és annyi búzát, amit és amennyit a piacon el lehet adni. Ezzel szemben a malomipar számára a minőség az elsődleges. 

A cégük a malmaikba a megyéből fel tudták vásárolni az őrléshez szükséges minőségi gabonát. A gazdák helyében ő a minél jobb minőségre törekedne.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×