eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kiderült a legnagyobb dinoszaurusz-lelőhelyek titka

Kiderült a legnagyobb dinoszaurusz-lelőhelyek titka

Vélhetően a valaha élt legnagyobb dinoszaurusz maradványait találták meg Argentínában. Az állat 35 méter körüli hosszát ma egyetlen szárazföldi faj sem közelíti meg - mondta az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Ősi Attila paleontológus, az MTA korábbi Lendület-ösztöndíjas kutatója.

Egy helyi farmer nagytestű állatokhoz tartozó csontokat talált, amelyekről a helyi múzeumok kutatóinak vizsgálatai alapján kiderültek: egy hatalmas dinoszauruszhoz tartoztak – számolt be Ősi Attila paleontológus.

„A napokban publikált cikkben azt írják, a csigolyák, végtagcsontok méretei alapján

az állat hossza körülbelül 37 méter lehetett,

ezzel az eddig feltárt legnagyobb dinoszaurusz. A ma élő gerinces állatok között is a leghosszabb, de nehéz így összevetni.”

Kiderült a legnagyobb dinoszaurusz-lelőhelyek titka

A meglévő csontokból készítettek egy rekonstrukciót, ami arra enged következtetni, hogy a hossza a legnagyobb kékbálnáéval vetekszik, a testsúlya viszont messze nem éri el azt – mondta a paleontológus. Ősi Attila hozzátette, négy oszlopszerű lábon, valószínűleg elég lassan közlekedett, hiszen nem lehetett könnyű a szárazföldön megtartani egy 50-70 tonnás súlyt. Más mint a kékbálnának a százhúsz tonnát a vízben – fűzte hozzá az MTA korábbi Lendület-ösztöndíjas kutatója.

A Patago Titannak keresztelt állat száz-száztíz millió évvel ezelőtt élhetett – mondta Ősi Attila. A paleontológus hozzátette, az eddigi legnagyobbak valamivel fiatalabb kőzetrétegekből származnak, meglepetés volt, hogy

ilyen korai formák már ekkora testméretet öltöttek.

Azért a dél-amerikai kontinensen vannak leginkább dinoszaurusz-maradványok, mert ott vannak olyan száraz, kitett területek, amelyek alkalmasak arra, hogy a kőzetek a felszínre kerüljenek – mondta az MTA korábbi Lendület-ösztöndíjas kutatója.

Kiderült a legnagyobb dinoszaurusz-lelőhelyek titka

„Néhány éve a saját szememmel láttam, hogy egy-másfél méteres csontok hevertek a bozótosban, a kiszáradt vízmosás oldalában. Azon a területen a krétai időszakban rengeteg folyóvízi és szárazföldi üledékes kőzet rakódott le, amelyekben maradványok vannak. Ha ezek manapság jól kitett vidékek, az erózió, a szél, az eső pusztítja őket, újabb és újabb leletek kerülnek elő. Ez a titka a legnagyobb dinoszaurusz lelőhelyeknek” - hangsúlyozta Ősi Attila.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×