INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

charlottesville

áramszünet

máv

utasellátó

tesco

balaton

otthon melege program

ceu-törvény

Elküldte válaszát az Európai Bizottságnak a két vitatott jogszabály módosítása ügyében a magyar kormány - a nap hírei

InfoRádió

Az uniós források felhasználásában engedélyezett 700 milliárd forint túllépést a kormány. Helyreállt az áramszolgáltatás az Őrségben is a múlt csütörtöki vihar után.

Magyarország megküldte válaszleveleit az Európai Bizottságnak a civiltörvény és a felsőoktatási törvény módosítása miatt indult kötelezettségszegési eljárásra. A kormány a dokumentumokban bemutatja, hogy a kifogásolt korlátozások szükségesek és arányosak - közölte az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára. Völner Pál szerint elsősorban politikai és nem jogvita folyik az uniós testület és Magyarország között. Az Európai Bizottság a múlt hónapban küldött felszólító levelet a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó szabályozás miatt, és újabb szakaszba léptette a felsőoktatási törvény módosítása miatt korábban megindított eljárást.

Az uniós források felhasználásában engedélyezett 700 milliárd forint túllépést a kormány. A Miniszterelnökség azzal indokolta az intézkedést, hogy Magyarország hatékonyan, más tagállamokhoz képest gyorsabban használja fel az uniós pénzeket.

Az első európai uniós tagállamként Szlovéniában, a Muravidéken írták alá a Kárpát-medencei magyarság támogatását szolgáló gazdaságfejlesztési program szerződéseit. A magyar kormány által biztosított 500 millió forintos keretből 155 családi vállalkozás nyert támogatást. Magyar Levente, a külgazdasági és külügyminiszter-helyettes elmondta: a cél elsősorban az évtizedek óta tartó asszimiláció megállítása volt.

Támogatja a fogyatékossággal élő embereket és családjukat segítő civil szervezetek kezdeményezéseit a kormány - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly elmondta: a szerdán záruló, több mint 170 millió forint keretösszegű pályázatra azok a szervezetek jelentkezhetnek, amelyek az elszigetelődés ellen indítanak helyi, térségi vagy országos programokat.

Eddig több mint 26 ezren igényeltek támogatást háztartási nagygép cserére az Otthon Melege Programban. Az észak-magyarországi régióban az igénylések beadását határozatlan időre felfüggesztették. A folytatásban elsőként a nyugat-dunántúli régióban élők nyújthatnak be pályázatot szerda reggeltől.

Módosítaná a Balaton-törvényt az MSZP. A párt ebben csak a funkciónak megfelelő beruházásokat engedélyezné a kempingekben és strandokon. Gőgös Zoltán elnökhelyettes azt kifogásolta, hogy egy ismeretlen cég tavaly 240 millió forintért jutott egy több mint 5 hektáros balatonakali kempinghez, amelynek forgalmi értéke 4 milliárd forint. A szocialista politikus szerint egy másik 3 hektáros kempingre is hasonló sors várhat.

A bértárgyalások folytatására szólítja fel a Tescót a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. Az indoklás szerint a vállalt még nem reagált a szakszervezet július 8-án átadott követeléseire. Az érdekképviselet akkor arra kérte a munkáltatót, hogy legkésőbb augusztus elején jelöljön ki időpontot az egyeztetésre. A szakszervezet kilátásba helyezte, hogy sztrájkbizottságot alakít, amely megfogalmazza a béremelési igényt és a létszámhiány enyhítésére szolgáló javaslatokat.

Az Utasellátó jövőjéről egyeztet a MÁV-START és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Az érdekképviselet úgy értesült, hogy a cég csoportos létszámleépítéssel 50 dolgozó elbocsátás tervezi. A MÁV-Start közleményében ugyanakkor azt állítja: nem tervez ilyen lépést. Ha mégis szükség lenne a kapacitás csökkentésére, akkor a munkáltató más pozíciót ajánl fel az érintetteknek.

Helyreállították az áramszolgáltatást az Őrségben is az E.ON szakemberei. Az áramszolgáltató szóvivője közölte, hogy a csütörtök éjszakai vihar okozta károk felszámolása a következő napokban is folytatódik. Varga Ivett tájékoztatása szerint a Nyugat-Dunántúlon összesen 120 ezer fogyasztónál volt áramszünet az ítéletidő következtében.

Nyilvánosan elítélte a rasszizmust az amerikai elnök, aki megnevezte a virginiai Charlottesville-ben történt atrocitások felelőseit. Donald Trump a Fehér Házban mondott beszédében kijelentette: visszataszító bűnözők, akik a rasszizmus nevében erőszakot követnek el. Az elnök megígérte, hogy a bűnözőket az igazságszolgáltatás szigorával sújtják, a Charlottesville-i áldozatokról pedig úgy fogalmazott: megtestesítik az amerikai nemzet jóságát és tisztességét.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018