eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elküldte válaszát az Európai Bizottságnak a két vitatott jogszabály módosítása ügyében a magyar kormány - a nap hírei

Az uniós források felhasználásában engedélyezett 700 milliárd forint túllépést a kormány. Helyreállt az áramszolgáltatás az Őrségben is a múlt csütörtöki vihar után.

Magyarország megküldte válaszleveleit az Európai Bizottságnak a civiltörvény és a felsőoktatási törvény módosítása miatt indult kötelezettségszegési eljárásra. A kormány a dokumentumokban bemutatja, hogy a kifogásolt korlátozások szükségesek és arányosak - közölte az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára. Völner Pál szerint elsősorban politikai és nem jogvita folyik az uniós testület és Magyarország között. Az Európai Bizottság a múlt hónapban küldött felszólító levelet a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó szabályozás miatt, és újabb szakaszba léptette a felsőoktatási törvény módosítása miatt korábban megindított eljárást.

Az uniós források felhasználásában engedélyezett 700 milliárd forint túllépést a kormány. A Miniszterelnökség azzal indokolta az intézkedést, hogy Magyarország hatékonyan, más tagállamokhoz képest gyorsabban használja fel az uniós pénzeket.

Az első európai uniós tagállamként Szlovéniában, a Muravidéken írták alá a Kárpát-medencei magyarság támogatását szolgáló gazdaságfejlesztési program szerződéseit. A magyar kormány által biztosított 500 millió forintos keretből 155 családi vállalkozás nyert támogatást. Magyar Levente, a külgazdasági és külügyminiszter-helyettes elmondta: a cél elsősorban az évtizedek óta tartó asszimiláció megállítása volt.

Támogatja a fogyatékossággal élő embereket és családjukat segítő civil szervezetek kezdeményezéseit a kormány - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly elmondta: a szerdán záruló, több mint 170 millió forint keretösszegű pályázatra azok a szervezetek jelentkezhetnek, amelyek az elszigetelődés ellen indítanak helyi, térségi vagy országos programokat.

Eddig több mint 26 ezren igényeltek támogatást háztartási nagygép cserére az Otthon Melege Programban. Az észak-magyarországi régióban az igénylések beadását határozatlan időre felfüggesztették. A folytatásban elsőként a nyugat-dunántúli régióban élők nyújthatnak be pályázatot szerda reggeltől.

Módosítaná a Balaton-törvényt az MSZP. A párt ebben csak a funkciónak megfelelő beruházásokat engedélyezné a kempingekben és strandokon. Gőgös Zoltán elnökhelyettes azt kifogásolta, hogy egy ismeretlen cég tavaly 240 millió forintért jutott egy több mint 5 hektáros balatonakali kempinghez, amelynek forgalmi értéke 4 milliárd forint. A szocialista politikus szerint egy másik 3 hektáros kempingre is hasonló sors várhat.

A bértárgyalások folytatására szólítja fel a Tescót a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. Az indoklás szerint a vállalt még nem reagált a szakszervezet július 8-án átadott követeléseire. Az érdekképviselet akkor arra kérte a munkáltatót, hogy legkésőbb augusztus elején jelöljön ki időpontot az egyeztetésre. A szakszervezet kilátásba helyezte, hogy sztrájkbizottságot alakít, amely megfogalmazza a béremelési igényt és a létszámhiány enyhítésére szolgáló javaslatokat.

Az Utasellátó jövőjéről egyeztet a MÁV-START és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Az érdekképviselet úgy értesült, hogy a cég csoportos létszámleépítéssel 50 dolgozó elbocsátás tervezi. A MÁV-Start közleményében ugyanakkor azt állítja: nem tervez ilyen lépést. Ha mégis szükség lenne a kapacitás csökkentésére, akkor a munkáltató más pozíciót ajánl fel az érintetteknek.

Helyreállították az áramszolgáltatást az Őrségben is az E.ON szakemberei. Az áramszolgáltató szóvivője közölte, hogy a csütörtök éjszakai vihar okozta károk felszámolása a következő napokban is folytatódik. Varga Ivett tájékoztatása szerint a Nyugat-Dunántúlon összesen 120 ezer fogyasztónál volt áramszünet az ítéletidő következtében.

Nyilvánosan elítélte a rasszizmust az amerikai elnök, aki megnevezte a virginiai Charlottesville-ben történt atrocitások felelőseit. Donald Trump a Fehér Házban mondott beszédében kijelentette: visszataszító bűnözők, akik a rasszizmus nevében erőszakot követnek el. Az elnök megígérte, hogy a bűnözőket az igazságszolgáltatás szigorával sújtják, a Charlottesville-i áldozatokról pedig úgy fogalmazott: megtestesítik az amerikai nemzet jóságát és tisztességét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×