eur:
389.44
usd:
364.52
bux:
67956.14
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Súlyos járvány terjed a határainknál

Újabb kárpátaljai térségekben mutatták ki az afrikai sertéspestis kórokozóját. Az országos főállatorvos itthon a szabályok fokozott betartására figyelmeztet.

Az elmúlt hetekben több tagállam is egyre több afrikai sertéspestises megbetegedést jelentett – közölte az országos főállatorvos.

„Csehországban is megjelent a betegség vaddisznókban, ami

egyértelműen felelőtlen, gondatlan emberi tevékenységre utal.

Ukrajnában, a magyar határhoz közel újabb sertéspestises járványkitöréseket jelentettek, így a magyar sertésállomány védelme érdekében nagyon fontos, hogy az állattartók is betartsanak minden járványvédelmi intézkedést.”

Az afrikai sertéspestisre a házi sertés és a vaddisznó is fogékony – mondta el Bognár Lajos. Az országos főállatorvos kiemelte, két úton fertőződhet az állomány: egyrészt természetes úton a vaddisznók által, másrészt emberi tevékenységgel. Ezt utóbbit kell megakadályozni – hangsúlyozta Bognár Lajos.

„Szigorúan tilos ismeretlen eredetű élőállatot, takarmányt, különösen élelmiszer-hulladékot a házi sertésekkel etetni. Meg kell akadályozni a vaddisznók és a házi sertések közvetett vagy közvetlen találkozását, megfelelő kerítéssel kell védeni a külterületen tartott állatokat, illetve olyan takarmányt semmiképpen sem szabad adni, amivel vaddisznó érintkezhetett.”

Az országos főállatorvos hozzátette, különösen fontos, hogy vadászat esetén a vaddisznó kilövése során keletkező hulladékkal a házi sertések ne találkozhassanak.

„A betegség emberre nem veszélyes, viszont komoly gazdasági kárt okoz, mert nemcsak az élőállatokat érinti. Különösen szigorú exportkorlátozások lépnek életbe a hús- és húskészítmények tekintetében.

Ezért nagyon fontos betartani az alapvető járványügyi előírásokat.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×