eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Terrorizmus elleni munkacsoportot hoznak létre a visegrádi országok Izraellel - a nap hírei

Engedélyezte az Európai Bizottság a Richter depresszió kezelésére kifejlesztett szerének európai forgalomba hozatalát. A vitatott igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a varsói kormányt az Európai Bizottság.

Az izraeli miniszterelnök kezdeményezésére közös, terrorizmus elleni munkacsoportot hoznak létre a visegrádi országok a zsidó állammal - jelentette be a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor a V4-ek és az izraeli kormányfő budapesti találkozója után közölte: az öt ország a technológiai együttműködést is előkészíti. Benjámin Netanjahu hangsúlyozta: az együttműködés a terrorizmus elleni harcban és az innovációban Európa és a visegrádi országok érdekét szolgálja. Úgy vélte: újra kell fogalmazni a kapcsolatokat Izrael és az Európai Unió között. Az is elhangzott: a két állam minden segítséget megad ahhoz, hogy a két ország cégei sikeresen együttműködjenek. A kormányfő az izraeli miniszterelnökkel látogatást tett a Dohány utcai zsinagógában.

A magyar élelmiszeripar meghatározó szereplője az európai és a világpiacnak - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az egymilliárd forintot meghaladó, több mint 500 millió forintos állami támogatással megvalósult Nádudvari Élelmiszer Kft. fejlesztéséhez kapcsolódó eseményen kiemelte: Magyarország 2016-ban elért 93 milliárd eurós exportjának 7 százalékát az élelmiszeripar adta. Ez azt jelenti, az ágazat 2000 milliárd forint értékben állított elő külpiacokon értékesített termékeket.

Engedélyezte az Európai Bizottság a Richter depresszió kezelésére kifejlesztett szerének európai forgalomba hozatalát. A cariprazine a Richter saját fejlesztésű hatóanyaga, amelyet tavaly márciusban vezettek be az Egyesült Államokban a bipoláris mánia és skizofrénia kezelésére. Az antipszichotikumról májusban adott ki pozitív véleményt az európai Gyógyszerügynökség illetékes bizottsága. A medicina Európában az ártárgyalások után várhatóan a jövő év végén kerül forgalomba.

Zökkenőmentes lesz az idei tankönyvellátás, az iskolák időben megkapják a kiadványokat - jelentette ki a Könyvtárellátó ügyvezető igazgatója. Tőczik Zsolt elmondta: a könyvek kiszállítása augusztus 1-jén kezdődik és 31-éig tart. Az iskolák 13 millió 50 ezer tankönyvet rendeltek meg, ebből 12 millió példány jut el a diákokhoz, 825 ezret az iskolai könyvtárak kapnak, 307 ezret pedig a pedagógusok.

Tagadta a jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás vádját Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő a Központi Nyomozó Főügyészségen. A politikus kihallgatása után arról számolt be: kizárólag a költségvetési csalás vádjával kapcsolatban tettek fel neki kérdéseket, a kémkedési ügyről nem volt szó. A gyanú szerint a politikus 2012-ben és 2013-ban négy emberrel fiktív gyakornoki szerződést kötött 4, illetve 6 hónapos időtartamra. Ezért több mint 28 ezer eurót, vagyis, 8,5 millió forintot meghaladó összeget vett fel az Európai Parlamenttől.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke szerint biztonságban vannak az utazási irodák ügyfelei, jóhiszemű működés esetén a fogyasztóbarát jogszabályok megfelelő anyagi és hazatérési védelmet biztosítanak. Molnár Judit a Green Holidays iroda csődjével összefüggésben azt mondta: valóban voltak csődök az elmúlt években, de az esetek többségében a vagyoni kaució 100 százalékban elegendő volt a kártérítésre. Hangsúlyozta: olyan nem fordulhat elő, az utas külföldön ragadjon. Közben az UNIQA biztosító megerősítette: a hónap végén megkezdi a Green Holidays utazási iroda károsultjainak kártalanítását.

A rendőrségi átvizsgálás után újraindult a nemzetközi vonatközlekedés az országban. Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: egy ismeretlen férfi telefonon tett bejelentést arról, hogy robbanó szerkezetek vannak a Magyarországon közlekedő nemzetközi járatokon. A Nemzeti Nyomozó Iroda közveszéllyel fenyegetés bűncselekményének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

A vitatott igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a varsói kormányt az Európai Bizottság. A brüsszeli testület súlyos aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a tervezett változtatások alááshatják Lengyelországban a bíróságok függetlenségét. A bizottság jelezte: az ügyben szükség esetén kész kötelezettségszegési eljárást indítani. A varsói kormány alaptalannak nevezte Brüsszel bírálatát.

A horvátországi tüzek miatt kialakult helyzetre figyelmeztette az országba induló magyar állampolgárokat a konzuli szolgálat. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Dalmáciában keletkezett tüzet lokalizálták a hatóságok, de a tűzoltóság ügyeletet tart a helyszínen. Az autópálya, valamint a közutak teljesen járhatók.

Bekérették szerdán a német külügyminisztériumba Törökország berlini nagykövetét, a tárca vezetője, Sigmar Gabriel megszakítja szabadságát a német-török kormányzati viszony további romlása miatt. A külügyi szóvivő tájékoztatása szerint érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartja egy német emberi jogi aktivista előzetes letartóztatását, és követelik azonnali szabadon bocsátását.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×