eur:
395.31
usd:
371.18
bux:
65093.91
2024. április 19. péntek Emma
Megszólalt a BKK a villamosok fékje ügyében

Megszólalt a BKK a villamosok fékje ügyében

A járművek vezetői gyengének tartják a fékeket, és a beállításuk sem tökéletes szerintük. A BKK közölte: a villamosok rendelkeznek a megfelelő tanúsítványokkal és megfelelnek a vonatkozó szabványoknak.

Több a BKV utasait érintő baleset is elkerülhető volna, ha átalakítanák a budai fonódó és az 1-es villamos vonalán közlekedő CAF-szerelvények fékrendszerét – mondták az InfoRádiónak a járművek vezetői. Gyengének tartják a villamosok fékerejét, ezért

hosszabb fékúttal kell számolniuk

mondta Kolák András, az Egységes Közlekedési Szakszervezet tisztségviselője.

Ezenfelül, ha egy a villamos elé lépő gyalogos vagy bevágó autós miatt a vezető vészfékezésre kényszerül, akkor annak ellenére, hogy esetleg elhárult a külső vészhelyzet,

nem tudja feloldani a fékhatást a vezető,

a rendszer mindenképp állóra fékezi a szerelvényt. Ez pedig Kolák András szerint gyakran balesethez vezet az utastérben.

Nem érkezett kifogás

A BKK érdeklődésünkre közölte: a  CAF villamosok fékjeinek nem megfelelő hatásával kapcsolatos kifogás nem érkezett a villamosok karbantartásért, javításért felelős járműműszak szakterülethez. Hozzátették ugyanakkor, hogy a CAF villamosok karbantartását, hibajavítását a villamosok leszállításától számított 3 évig, azaz 2019 nyár elejéig a járműgyártó CAF cég végzi.

A járművek fékrendszerét a Knorr-Bremse szállította, a BKK közlése szerint a villamosok megfelelő típusbizonyítvánnyal rendelkeznek, az uniós és hazai törvényi és előírásbeli követelményeket teljesítik, a fékberendezések megfelelnek a fékek teljesítőképességének követelményeit előíró szabványnak. A járműveket és berendezéseiket – beleértve a fékrendszert is – a karbantartási dokumentációban előre meghatározott ciklusrend szerint átvizsgálják.

"A Budapesten közlekedő CAF Urbos 3 típusú, 5 részes villamosok típusengedélyét 2015. augusztus 26-án, a 9 részes villamosok típusengedélyét 2016. február 15-én adta ki a Nemzeti Közlekedési Hatóság, természetesen a megfelelő dokumentumok  (mérési jegyzőkönyvek, teszteredmények) birtokában" - közölték.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×