eur:
394.18
usd:
371.03
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az állam is fizeti a külföldi gyógykezelést

Az állam is fizeti a külföldi gyógykezelést

Több mint kétmilliárd forintért vehettek igénybe magyar biztosítottak külföldön gyógykezeléseket, döntően olyanokat, amelyek itthon nem elérhetők.

Genetikai vizsgálatot, speciális sebészeti ellátást, csontvelődonor-keresést, sugár- és izotópterápiás onkológiai ellátást is finanszírozott tavaly az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – tudta meg a Magyar Idők. A ma már Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nevet viselő intézménytől kapott információk szerint összesen 574 kérelem kapott pozitív elbírálást, ezek benyújtói döntően itthon nem elérhető szolgáltatást kívántak igénybe venni külföldön.

A magyar egészségbiztosító jellemzően akkor finanszírozza egy magyar beteg tervezhető gyógyítását más országban, ha olyan kezelésre/vizsgálatra szorul, amit itthon nem tudnak elvégezni, ha maga az eljárás orvosilag szükséges és esélyt jelent a páciensnek.

Az engedélyezett ellátásokat 99 százalékban Európában, főként Németországban, Ausztriában és Hollandiában vették igénybe közpénzből a betegek, de Amerikában, illetve Izraelben is végeztek OEP-engedélyezett külföldi gyógykezelést. Minderre összességében több mint 2,015 milliárd forintot fordított az egészségbiztosító.

A szabad betegáramlást lehetővé tévő direktíva 2013. október 25-én lépett hatályba. Eszerint az uniós polgárok az EU bármely országában ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe az egészségügyi ellátást, mint az adott állam polgárai. Az Európai Bizottság adatai szerint a betegek mindössze egy százaléka kezelteti magát külföldön.

Ezen túlmenően – ugyancsak 2016-ban – több mint 5,2 milliárd forint ment el az Egészségbiztosítási Alapból olyan egészségügyi ellátások finanszírozására, amelyeket a magyar biztosítottak az európai egészségbiztosítási kártyára vettek igénybe.

Ezek döntően nyaralás-telelés idején szükségessé vált sürgősségi ellátások, amelyekre azonban nem feltétlenül tavaly szorultak az érintettek. A külföldi biztosítóknak – az uniós rendelet alapján – az igénybevételt követően 18 hónapjuk van arra, hogy az illetékes ország egészségbiztosítójának benyújtsák a számlát.

Ugyanez vonatkozik természetesen az unióban élő külföldiek által nálunk igénybe vett egészségügyi ellátásokra. Mint megtudtuk, a magyar egészségbiztosító tavaly összesen valamivel több, mint egymilliárd forintos igényt nyújtott be külföldi biztosítóknak a Magyarországon EU-kártyára igénybe vett ellátások után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×