eur:
395.04
usd:
370.8
bux:
65132.72
2024. április 19. péntek Emma
Enyedi Zsolt: Nem tárgyalás, információcsere, de akár hasznos is lehet

Enyedi Zsolt: Nem tárgyalás, információcsere, de akár hasznos is lehet

Bár a tudományos akadémia szervezésében rendezett fórumon ezen a héten nem közeledett a Közép-európai Egyetem és a kormány álláspontja, az intézmény rektorhelyettese az InfoRádióban azt mondta, bizakodva tekint a jövő heti tárgyalásra.

Enyedi Zsolt jelezte, a rendezvényen egyértelművé vált, hogy a magyar kormány elhúzódó folyamatban gondolkodik és ragaszkodik ahhoz az elképzeléshez, hogy a magyarországi székhelyű Közép-európai Egyetemre alapozódjon a megoldás, az amerikai székhelyű CEU kiszorulhat Magyarországról. A Közép-európai Egyetem rektorhelyettese hangsúlyozta:

számukra ez nem elfogadható.

„Azzal mi is egyetértünk, hogy azonos szabályok vonatkozzanak minden Magyarországon működő felsőoktatási intézményre. Ez eddig is így volt, speciális szabályok azonban léteznek, rengeteg kivétel van a felsőoktatási törvény jelenlegi formájában.”

Az április elején - sürgős eljárással - elfogadott törvénymódosítás szerint az  unión kívüli székhelyű egyetemek csak kormányközi egyezmény birtokában működhetnek Magyarországon, és csak azok, amelyeknek anyaországukban is van kampuszuk.

Palkovics László, illetve a kormány más képviselői többször is hangsúlyozták, hogy a módosítás célja, hogy minden felsőoktatási intézményre vonatkozzanak azonos szabályok és a Közép-európai Egyetemet nem veszélyezteti a változtatás.

Nem az egyenlőség felé tett lépés az, ha egy külföldi kampusszal nem rendelkező külföldi intézmény Magyarországon ne adhasson diplomát – fogalmazott a Közép-európai Egyetem rektorhelyettese.

Ezáltal senkinek nem lesz jobb

– tette hozzá Enyedi Zsolt.

„Annyi a következménye, hogy egy lehetőséget, amit eddig a CEU biztosított, a továbbiakban nem biztosíthat, ez inkább az egyformaság felé tett lépés.”

Az eddigi egyeztetések Enyedi Zsolt szerint nem voltak tárgyalások, mert mint mondta, olyan esemény még nem volt, ahol a feleknek jogosítványuk van az új megoldásra, és nem is látja, hogy lenne ilyen a jövőben. Bízik abban, hogy a kormány és az egyetem képviselőinek jövő heti találkozása információcsere szempontjából hasznos lesz.

„De az sem tárgyalás, sokkal inkább technikai jellegű egyeztetés, információcsere, amelyen talán többet megtudunk arról, hogy mit jelentenek a törvény passzusai. Mit ért a kormány az amerikai szövetségi szintű előzetes megállapodáson, az Egyesült Államokban folytatott oktatási tevékenység alatt. Valószínűleg ők is információkat szeretnének kapni a működésünkről, arról, hogyan hat ránk a törvény.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×