eur:
394.6
usd:
370.67
bux:
65390.42
2024. április 23. kedd Béla
Nem bűncselekmény személyes adatokat kiadni az oroszoknak

Nem bűncselekmény személyes adatokat kiadni az oroszoknak

Nem bűncselekmény az V. és XIII. kerületi ügyészség határozata szerint, hogy személyes adatokat is továbbított a kormányzati kommunikációs oldal egy orosz szerverre. Legalábbis ezzel az indokkal utasította el a volt fideszes Tényi István személyes adattal való visszaélés miatt tett feljelentését az ügyészség - írta a Magyar Nemzet.

Határozatuk szerint Tényi nem sértettje az ügynek, ezért a határozat ellen panasszal sem élhet. Ő azonban – mint a Magyar Nemzetnek elmondta – ennek ellenére megpanaszolja a döntést a Fővárosi Főügyészségen. „Én is kitöltöttem a nemzeti konzultációs kérdőívet a neten, elvileg az én adataim is kiküldhették arra az orosz szerverre, amelynek üzemeltetője sajtóhírek szerint 2011-ben maga ismerte be, hogy együttműködött az orosz titkosszolgálattal, adatokat szolgáltatva neki ellenzékiekről és az ő támogatóikról” – mondta Tényi.

Hozzátette, feljelentésében egyébként azt nem közölte az ügyészséggel, hogy részt vett-e a nemzeti konzultációban, ezért nem is érti, mire fel jelentette ki az ügyészség, hogy ő nem sértettje a bűncselekménynek, és ezért nincs panaszjoga.

A 444 április 9-én írta meg, hogy egy orosz kód is fut a nemzeti konzultáció internetes oldalán – azóta az illetékesek megfogalmazása szerint „a félreértések, rosszindulatú félremagyarázások elkerülése végett” eltávolították a kódot az oldalról –, amely egy orosz szerverre továbbítja a válaszadók személyes adatait és válaszaik egy részét is.

Az orosz szerver a Yandex nevű céghez köthető, amely 2011-es tőzsdei bevezetése előtt bevallottan összejátszott az orosz belbiztonsággal, segítette az ellenzékiek és támogatóik megfigyelését.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az eset után úgy nyilatkozott, a jelek szerint ingyenesen orosz kézbe került adatok a választások befolyásolására is alkalmasak lehetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×