eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla

Hibás volt az érettségizők matematika feladatsora

A kéttannyelvű érettségizők matematika feladatsora hibás volt.

Az angol nyelven kedden matematikából középszinten érettségizők feladatsorában az egyik feladat hibás volt, tudta meg az Index az egyik kéttannyelvű gimnázium igazgatójától.

"Az érettségi kezdete után 60 perccel szólt nekünk az Oktatási Hivatal, hogy a 16/B jelű feladat hibás. Gyorsan meg is nézte az angol nyelven matematikát oktató tanár kollégánk, és valóban, azt látta, hogy abban a formában, ahogy a feladatlapon szerepel, a feladat megoldhatatlan. Az angol szövegleírásában olyan jellegű elírás volt, ami miatt lehetetlen volt helyes megoldást készíteni" - mondta az Indexnek az igazgató. A feladatban a

size szó helyett kétszer is type szó szerepel.

Amikor ez bebizonyosodott, az iskola illetékesei megkérdezték az Oktatási Hivataltól, hogy milyen jogosultságaik vannak ilyen esetben, és azt a tájékoztatást kapták, hogy az igazgató időhosszabbítást rendelhet el. Ezt meg is tette, 15 perccel tovább írhatták az érettségizők a matek feladatokat. A szaktanár pedig javította a feladat szövegét olyan módon, hogy értelmes és megoldható legyen, tudtuk meg az igazgatótól.

Ebben az iskolában a diákok nagyon nem örültek a helyzetnek, többen attól tartottak, hogy abból lesz bajuk, ha nem az eredeti, központilag kiadott feladatot, hanem a helyben javított feladatot oldják meg. A megoldókulcsból fog kiderülni, hogyan kell értékelni a feladatot, azt viszont egyelőre még a tanárok sem látták.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×