eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Fontos változások az érettségi vizsgákon

Fontos változások az érettségi vizsgákon

Ma nemzetiségi nyelvi érettségikkel kezdődik az idei érettségi időszak. Hétfőn a vizsgák a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségivel folytatódnak. Idén több változás is tapasztalható lesz a követelményekben, ezekről kérdeztük Szabó Fruzsinát, az eduline.hu vezető szerkesztőjét.

Megkezdődtek az érettségi vizsgák. Az idei vizsgaidőszak június 30-ig tart, a középszintű szóbeli vizsgákkal ér véget. 

A középszintű magyar érettségin több minden változott. Eddig a diákoknak egy szövegértési feladatsort kellett megoldaniuk, majd három esszéfeladat közül kellett választaniuk. Ez idén úgy változott, hogy a szövegértési feladatsor után a "Köznapi szöveg alkotása" című feladat jön, ahol két feladat közül kell választani. Ezután két elemzési feladat közül kell választani - vagy egy művet kell elemezniük, vagy két művet kell összehasonlítaniuk.

A gyakorlatban tehát eggyel több feladatot kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, ugyanakkor a vizsga ideje is hosszabb lett, tehát lesz elegendő idő mindenre.

A történelem érettségin a pontozás változott: az írásbelin és a szóbelin megszerezhető pontok aránya mind a közép-, mind emelt szinten vizsgán a jelenlegi 90/60-ról 100/50-re módosult. Az esszékérdések száma pedig csökkent: középszinten eddig nyolc lehetőségből hármat kellett választaniuk a vizsgázóknak, az új leírás szerint, tehát már idén is, négyből két esszétémát kell választaniuk. 

Van változás az idegennyelvi érettségin is. A középszintű vizsga eddig az A2-es B1-es szintnek felelt meg, de ettől az évtől a feladatsorból kikerültek az A2-es, tehát a legkönnyebb feladatrészek. A vizsga szintje egyértelműen a B1-es szintnek felel meg. Az emelt szintű nyelvi érettségi továbbra is a B2-es, vagyis a középfokú nyelvvizsga szintjének felel meg.

Matematikából az algebra 20 százalékos aránya 25 százalékra nőtt idéntől. A középszintű vizsgán ezen kívül nagy változások nincsenek - az írásbeli második részében, ahol több hosszabb feladatot kell megoldaniuk a diákoknak, ott egy feladat több részkérdésből állhat. De az a tapasztalat, hogy a vizsgázóknak erre a részre bőven elég az az idő, amit számukra a vizsgaleírás ad.

A szakgimnáziumok

Az idei évtől kötelező a szaktárgyi érettségi, de a követelmények csak 2016 végén láttak napvilágot. A diákok és a szülők is tiltakoztak az új rendszer és a rövid felkészülési idő ellen. Hogy fognak zajlani ezek az érettségik?

A szakgimnáziumi tanulóknak a négy nagy tantárgy - a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelv - mellé a saját képzésüknek megfelelő szakmai tárgyból is érettségit kell tenniük. Választhatnak a közép- és az emelt szintű vizsga között.

A követelmények valóban 4-5 hónapja derültek ki, ezért valóban viszonylag kevés idő volt felkészülni. A legutóbbi tapasztalataink szerint diákok azt mondják, hogy bár petíciót is aláírtak és az ombudsman is felemelte a változtatás ellen a szavát, mostanra már elfogadták a változtatást és próbálják kihozni a legtöbbet ebből a rövid felkészülési időből. 

A szakmai érettségi vizsga ugyanúgy egy írásbeli és egy szóbeli részből áll, mint a többi tárgynál. Mindegyik be van osztva egy-egy vizsganapra. A négy fő tantárgy után kapnak pár nap felkészülési időt a diákok, mert ezek a vizsgák nem az érettségi első hetében szoktak lezajlani. 

  • A mostani érettségi vizsgákon összesen 108.500 diák ad számot tudásáról. A jelentkezők választásai alapján 175 vizsgatárgyból lesz középszintű és 94 vizsgatárgyból emelt szintű érettségi vizsga. További adatokról és érdekességekről itt olvashat.
  • A vizsgák időtartamáról, menetéről és a bevihető tárgyakról itt írtunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×