eur:
389.1
usd:
362.03
bux:
68662.74
2024. május 8. szerda Mihály

Mészáros Melinda: nevelni kellene a gyermekeket a szolidaritásra

Magyarországon a társadalom tagjaiból hiányzik az egymás iránti szolidaritás, egy sztrájk esetén sem állnak ki egymásért az emberek - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a LIGA szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda kiemelte, készítettek egy tankönyvet, amely a következő generációkat tudatosabb gondolkodásra ösztönözheti.

"Ha megkérdeznek egy Franciaország utcáin sétáló gyalogost, mit szól ahhoz, hogy a közlekedési dolgozók sztrájkolnak és sokkal nagyobb nehézségek árán jut el a munkahelyére, akkor úgy ítéli meg, hogy biztosan okuk van rá, és támogatóan lép fel ilyen esetekben. Képzeljük el, hogy mi történik Magyarországon, ha a BKK-nál vagy bárhol másutt van egy bejelentett sztrájkkészültség! Óriási a felháborodás és az ellenérzés a lakosság körében" - mutatott rá a Liga szakszervezetek elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mészáros Melinda: nevelni kellene a gyermekeket a szolidaritásra

nagyon komoly a szolidaritás hiánya és az összefogás hiánya is ma Magyarországon.

"Ez össztársadalmi probléma, és nem csak szakszervezeti, illetve nem csak munkavállalói probléma. Nem tekintünk úgy egymásra, hogy én is munkavállaló vagyok, te is, próbáljunk meg segíteni egymásnak és javítani a feltételeken. Ehelyett

az önös érdekeinket helyezzük sajnos előtérbe".

Meglátása szerint ez a nevelés és az oktatás, illetve a család felelőssége.

"Ez már gyermekkorban indul.

Próbáljuk esetleg majd úgy nevelni a felnövekvő generációt, hogy képesek és készek legyenek tenni egymásért"

- ajánlotta.

A LIGÁ-nak egyébként, mint jelezte,  van ilyen programja.

"Készítettünk egy tankönyvet és egy tanári kézikönyvet is, amelynek a próbatanítása már meg is történt. Ezzel próbáljuk a munkaerő-piacra belépő fiatalokat egy picit lelkesebbé, odafigyelőbbé tenni. Próbáljuk megismertetni velük azokat a pontokat, amelyek rájuk várnak, mint friss, pályakezdő munkavállalókra, s próbáljuk a közösségi értékeket is bemutatni számukra. Ennek nagyon fontos eleme lenne egy jól működő szakszervezeti mozgalom" - mutatott rá Mészáros Melinda.

A tankönyvben vannak példák például arra, mire figyeljenek, amikor munkaviszonyt létesítenek, milyen problémákkal kell szembesülniük., hogyan csatlakozhatnak szakszervezetekhez, mi a szakszervezeti mozgalom lényege, mit tud nyújtania szakszervezet, mit jelent egy közösséghez tartozás.

"Jónak tartanám, ha ez beépülhetne az új Nemzeti Alaptantervbe is"

- jelezte a szakszervezeti vezető.

A teljes beszélgetést hétfőn este 6 órától hallgathatják meg az InfoRádióban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Furcsán viselkedik a forint

Furcsán viselkedik a forint

A tegnap délutáni dollárerősödés ellenére továbbra sem beszélhetünk fordulatról a forint piacán, a dollárral szemben ugyan távolodik a jegyzés a kulcsfontosságú 360-as szinttől, az euróval szemben azonban továbbra is több mint kéthavi csúcsának közelében mozog a magyar deviza szerdán is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×