eur:
392.88
usd:
366.67
bux:
66311.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Nyílt vitát szorgalmazott az unió megreformálása érdekében a magyar kormányfő - a nap legfontosabb hírei

Megállapodtak a Brexitről szóló tárgyalások iránymutatásában az unióban maradó tagállamok vezetői. A vallási erőszak megfékezésére szólította fel a muzulmán vallási vezetőket Egyiptomban a pápa. Napi hírösszefoglaló.

Nyílt vitát, megbeszéléseket szorgalmazott az unió megreformálása érdekében a magyar kormányfő. Orbán Viktor az uniós tagállamok brüsszeli találkozója után hangsúlyozta, hogy a magyar kormány Európa-párti, de nem enged azon véleményéből, hogy az unió rosszul működik. A kormányfő beszélt arról is, hogy sikerült megvédeni Magyarország álláspontját az Európai Néppárt brüsszeli csúcstalálkozóján. Orbán Viktor elmondta, hogy a Közép-európai Egyetem ügye jogi kérdés, az Európai Bizottság és Magyarország tárgyalni fog róla a következő hónapokban. Manfred Weber az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője kérte a magyar kormányfőt, hogy tartsa tiszteletben a pártcsalád egyik fő alapelvét, a tudomány szabadságát. Részletek itt.

Megállapodtak az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló tárgyalásokra vonatkozó iránymutatásaikról a bennmaradó tagállamok vezetői - jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a 27 tagország brüsszeli csúcstalálkozóján. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások a kereskedelmi kapcsolatról, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések egyebek között az állampolgárok jogairól.

Jövőre debütálhat a gazdaságfehérítés újabb állomása, az online számlázás. A kötelező adatszolgáltatást 2018. július 1-jétől vezeti be a nemzetgazdasági tárca, de az adózók már idén július 1-jétől tesztelhetik a programot.

Az ország északi részében számol jelentősebb fagykárokkal a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Apáti Ferenc, a szervezet alelnöke az M1-en azt mondta: az elmúlt két hónapban 4-5 olyan éjszaka is volt, amikor mínusz 4 foknál is hidegebb volt, ami jelentős terméskiesést okozhat bizonyos gyümölcsöknél.

Májustól 169 új mentőautót állíthat szolgálatba az Országos Mentőszolgálat. Győrfi Pál kommunikációs vezető tájékoztatása szerint az állami forrásból beszerzett mentőautók első kontingensét a szolgálat várhatóan már a mentők napján, május 10-én használatba veheti.

Az MSZP kormányra kerülése esetén adókedvezményt biztosítana azoknak a nagyobb cégeknek, amelyeknél a menedzsment keresete nem haladja meg a dolgozói átlagkereset hétszeresét - közölte a párt miniszterelnök-jelöltje Botka László szorgalmazta egy szigorú bérplafon bevezetését is a közszolgálati vezetők körében.

Országszerte programokkal ünnepelik az Európa-napot április 29-től május 17-ig. Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza, ez a dokumentum vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződés aláírásához.

A vallási erőszak megfékezésére szólította fel a muzulmán vallási vezetőket Egyiptomban a pápa. A katolikus egyházfő kairói miséjén mintegy 25 ezren gyűltek össze, köztük a kopt és az anglikán egyház elöljárói. A szertartást rendkívüli biztonsági intézkedések mellett tartották meg a pápa látogatásának zárónapján.

Újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel péntek éjjel Észak-Korea, a szerkezet azonban másodpercnyi repülés után felrobbant - adta hírül a dél-koreai hadsereg. A rakéta típusa nem ismert.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×