eur:
394.36
usd:
370.47
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Népszavazás: sok lehetőség van az altatásra

Várhatóan akkor sem tartanak már országos népszavazást a jövő évi választás előtt, ha hitelesíti bármelyik benyújtott kérdést a Nemzeti Választási Bizottság.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese korábban azt mondta, hogy hiába kezdeményeznek sorra országos népszavazásokat az ellenzéki pártok és a civilek,

a referendumokra még akkor is csak a jövő tavaszi országgyűlési választás után van esély, ha megfelelnek a törvényi követelménynek.

Ha ugyanis azok az alkotmányos intézmények, amelyek szerepet játszanak a referendum kiírásának a folyamatában - például az Alkotmánybíróság vagy az Országgyűlés -, csupán a jogosítványaik felét "kihasználják", már nem lehet népszavazást tartani 2018 tavaszát megelőzően.

Az InfoRádiónak nyilatkozva Lövétei István alkotmányjogász sem vonta kétségbe a politikus szavait.

"Ha mindenki szorosan betartaná a vonatkozó határidőt, akkor azért összejöhetne. De itt lehet tologatni a határidőket, különböző fórumok különböző mértékben altathatják az ügyet, ilyen módon tehát nem nagyon van reális ideje annak, hogy ez az egész lefolyjon. Ráadásul a köztársasági elnöknek kell kitűznie a népszavazást, ott is van altatási lehetőség. Tehát ez nem valószínű, hogy összejön. Ebben az esetben reálisan mondta Gulyás Gergely, hogy a választásokig nem lesz népszavazás, pláne, ha az érintett szervek tudatosan altatják az ügyet"

- magyarázta Lövétei István.

Mivel a parlamenti választást megelőző és követő 41 napra nem is lehet népszavazást kiírni,

ha jövőre a lehető legkorábbi időpontban, április 8-án tartják az országgyűlési választást, akkor leghamarabb május végén tartható bármilyen országos referendum.

Már amennyiben a Nemzeti Választási Bizottság hitelesít bármit az előtte fekvő kérdések közül.

Részint az olimpiai pályázat visszavonását eredményező Momentumos aláírásgyűjtés nyomán, idén eddig összesen 60 országos népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a bizottsághoz magánszemélyek, illetve ellenzéki pártok.

Ezek többségét formai vagy törvényességi okokra hivatkozva nem hitelesítette a testület.  

23 kérdés vár még a bizottság döntésére, amelyek a korábban elutasítottakhoz hasonlóan részint a CEU-ról, a paksi bővítésről, vagy éppen arról kérnék ki a választók véleményét, hogy harmadszor is lehessen-e bárkit kormányfőnek választani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×