eur:
394.07
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Durva rekordokat döntött meg a csütörtöki időjárás

Durva rekordokat döntött meg a csütörtöki időjárás

A hóvastagsági és a nappali hidegrekord is megdőlt csütörtökön, északon továbbra is fagyveszéllyel kell számolni. A télies idő országszerte gondokat okozott, a viharos szél fákat döntött ki, a havazás miatt több út járhatatlanná vált, több helyen továbbra sincs áram. Az előrejelzés szerint pénteken száraz, napsütéses idő várható, de a hétvégén is lesznek mínuszok, és többfelé viharossá fokozódik a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján azt írta: április 20-án 63 éves hóvastagsági rekord dőlt meg. Nagy területen hullott jelentős mennyiségű csapadék, sokfelé havazott. A korábbi hóvastagsági rekord 32 centiméter volt, Kékestetőn 1954-ben mérték. A hótakaró vastagsága csütörtök reggel Bakonybél-Somhegypusztán 33, Bükkszentkereszten 40 centiméter volt. Kékestetőn délután már 47 centiméteres volt a hóvastagság. A meteorológiai szolgálat "társadalmi észlelőinek" jelentése szerint

a Bükk-hegységben, Bánkúton 80-90 centiméteres a hóréteg.

Csütörtökön megdőlt az április 20-i legalacsonyabb maximumhőmérsékleti rekord is. Ez korábban 0,2 fok volt, amelyet 1969-ben regisztráltak Kékestetőn. Most szintén Kékestetőn született az új napi rekord, mindössze mínusz 2,7 fokig melegedett a levegő.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője azt közölte: a rendkívüli időjárási körülmények miatt éjféltől délután öt óráig csaknem ötszáz alkalommal riasztották a tűzoltókat, szinte fele-fele arányban balesetekhez, elakadt autókhoz, illetve kidőlt fák, leszakadt faágak okozta veszély miatt.

Hajdu Márton tájékoztatása szerint néhány település továbbra is nehezen megközelíthető, az ott élő embereket a katasztrófavédelem ellátta élelmiszerrel, illetve ahol erre szükség volt, a betegeket gyógyszerrel. Ugyanakkor

országszerte még mintegy 22 ezer fogyasztási helyen nincs áramszolgáltatás

- tette hozzá.

A közműhálózat sérülése miatt Heves megye több településén továbbra is szünetel az áramszolgáltatás. A rendkívüli időjárás miatt továbbra sem lehet közlekedni a Mátrán átvezető 24-es főút több szakaszán.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Bükkszentkereszten már részlegesen helyreállt az áramszolgáltatás, de a Répáshutára vezető út megtisztításán még dolgoznak. Az elzárt falut alapélelmiszerekkel ellátják.

Vas megyében harminchét településen okozott áramszünetet és szolgáltatás-kimaradást az ítéletidő.

Az E.ON Zrt. szóvivője kora este azt közölte az MTI-vel, hogy még huszonnégy településen van áramkimaradás középfeszültségű vezeték meghibásodása miatt. Egyházi Nikoletta azt mondta, hogy a legfrissebb adatok szerint a megyében 4800 fogyasztói helyet érint az áramszünet. Az OKF szóvivője Vas megyét érintően azt közölte, hogy a teljes hálózat helyreállítása és ellenőrzése várhatóan még két napot vesz igénybe.

Hajdu Márton tájékoztatása szerint Győr-Moson-Sopron megyében a legtöbb riasztás Sopronból érkezett, ahol a leszakadt faágak házak tetejét rongálták meg. Baranya megyében a Zobákpuszta és Hosszúhetény közötti útszakaszon délután is útzár volt érvényben. Komárom-Esztergom megyében megtisztították a Pilisszentlélekre vezető bekötőutat, így újra megközelíthető a korábban elzárt település.

A rendőrség helyzetképe szerint az országban egyetlen település nem megközelíthető, Répáshuta. Vas megye több településén sincs áram, ezeken a településeken folyamatos a rendőri jelenlét a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében - tették hozzá.

A Mátrában hullott jelentős mennyiségű hó járhatatlanná tette a 24-es számú főút több szakaszát,

ezért a mátraházi Mátra Gyógyintézet főigazgató főorvosa betegfelvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendelt el.

A miskolci székhelyű Északerdő Zrt. arra figyelmeztetett, hogy életveszélyes a fák között tartózkodni a Bükkben és a Zempléni-hegységben, a télies időjárás miatt az erdőkben keletkezett és ezután bekövetkező károk mértéke egyelőre felbecsülhetetlen.

A korábban hófúvás és viharos szél veszélye miatt kiadott másodfokú figyelmeztetéseket, riasztásokat délután mindenhol visszavonták, illetve elsőfokúra mérsékelték.

A meteorológiai szolgálat délután a honlapján azt írta:

péntekre visszatér a tavasz.

Ugyanakkor főként északon fagyveszélyre hívták fel a figyelmet.

Azt írták: az elvonuló ciklon mögött péntekre virradó éjszaka északnyugat felől csökken a felhőzet, valamint a szél is mérséklődik, így a szélvédettebb északi és középső tájakon jelentősen lehűlhet a levegő. A felhős déli, délkeleti tájakon a sok felhő megakadályozza a fagy kialakulását. A legalacsonyabb hőmérséklet várhatóan az ország nagy részén 0 fok körül alakul. Nógrád és Heves megyében lesz a leghidegebb, arrafelé mínusz 4 és mínusz 2 fok közötti, a leginkább fagyérzékeny völgyekben akár mínusz 6 fokos minimum hőmérsékletet is mérhetnek.

A meteorológiai szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzése szerint pénteken is többfelé megerősödik a szél, de gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű.

A legmagasabb hőmérséklet 9-14 fok között valószínű.

Szombaton és vasárnap napközben ismét 15 Celsius-fok körüli hőmérséklet alakulhat ki, de a leghidegebb órákban továbbra is lehetnek mínuszok, illetve többfelé előfordulhat viharos szél.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×