eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A félmillió forintos adó, amit csak egyetlen ember fizet

A félmillió forintos adó, amit csak egyetlen ember fizet

Eddig egyetlen alkalommal éltek a giccsadóként emlegetett adó alkalmazásának lehetőségével a III. kerületben – tudta meg Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatától a Portolio.hu.

Szokatlan adót vezetett be tavaly Óbuda-Békásmegyer önkormányzata a kerület építésügyi szempontjait figyelmen kívül hagyó építkezőkkel szemben. A településkép-védelmi települési adóról szóló rendeletet, vagyis a giccsadóként ismertté vált adót az önkormányzat azokra az egyszerű bejelentéssel épülő 300 négyzetméter alatti lakóépületekre veti ki, amelyeket nem a helyi előírásoknak megfelelően terveznek és kiviteleznek. 

A Portfolio.hu összeállításából kiderült, hogy az önkormányzat eddig 61 adóalanyt regisztrált, de ebből a főépítészi vélemények alapján 60 esetben az építtetők jogosultak voltak a mentességre, ugyanis a figyelmeztetés hatására módosították eredeti elképzeléseiket. Tényleges adófizetési kötelezettsége csak annak keletkezik, aki a jogi szabályozástól eltérően, a városképbe (utcaképbe) nem illeszkedő módon, továbbá esetlegesen a szomszédok rendeltetésszerű joggyakorlását sértve épít lakóházat, lakóépületet. A főépítészi vélemények alapján eddig ez

egy esetben fordult elő,

tömeges alkalmazásról tehát nem lehet beszélni.

Az évente félmillió forintos adót azért vezették be, mert azáltal, hogy a 300 négyzetméter alatti lakóépületek építése egyszerű bejelentéssel lehetségessé vált, felmerült a veszélye az utcaképbe nem illő házak terjedésének. Az önkormányzat szerint az adó jelentős visszatartó erővel bír az esetleges szabálytalanságokkal szemben. 

A giccsadót egyelőre csak a III. kerületi önkormányzat vezette be, de az új építésű projektek száma alapján nem biztos, hogy ez az egyetlen veszélyeztetett kerület. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×