INFORÁDIÓ
2021. március 8. hétfő
Zoltán

giccsadó

óbuda

adó

A félmillió forintos adó, amit csak egyetlen ember fizet

A félmillió forintos adó, amit csak egyetlen ember fizet

InfoRádió

Eddig egyetlen alkalommal éltek a giccsadóként emlegetett adó alkalmazásának lehetőségével a III. kerületben – tudta meg Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatától a Portolio.hu.

Szokatlan adót vezetett be tavaly Óbuda-Békásmegyer önkormányzata a kerület építésügyi szempontjait figyelmen kívül hagyó építkezőkkel szemben. A településkép-védelmi települési adóról szóló rendeletet, vagyis a giccsadóként ismertté vált adót az önkormányzat azokra az egyszerű bejelentéssel épülő 300 négyzetméter alatti lakóépületekre veti ki, amelyeket nem a helyi előírásoknak megfelelően terveznek és kiviteleznek. 

A Portfolio.hu összeállításából kiderült, hogy az önkormányzat eddig 61 adóalanyt regisztrált, de ebből a főépítészi vélemények alapján 60 esetben az építtetők jogosultak voltak a mentességre, ugyanis a figyelmeztetés hatására módosították eredeti elképzeléseiket. Tényleges adófizetési kötelezettsége csak annak keletkezik, aki a jogi szabályozástól eltérően, a városképbe (utcaképbe) nem illeszkedő módon, továbbá esetlegesen a szomszédok rendeltetésszerű joggyakorlását sértve épít lakóházat, lakóépületet. A főépítészi vélemények alapján eddig ez

egy esetben fordult elő,

tömeges alkalmazásról tehát nem lehet beszélni.

Az évente félmillió forintos adót azért vezették be, mert azáltal, hogy a 300 négyzetméter alatti lakóépületek építése egyszerű bejelentéssel lehetségessé vált, felmerült a veszélye az utcaképbe nem illő házak terjedésének. Az önkormányzat szerint az adó jelentős visszatartó erővel bír az esetleges szabálytalanságokkal szemben. 

A giccsadót egyelőre csak a III. kerületi önkormányzat vezette be, de az új építésű projektek száma alapján nem biztos, hogy ez az egyetlen veszélyeztetett kerület. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018