eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Enélkül egy lépést se külföldre - fontos tudnivalók

Enélkül egy lépést se külföldre - fontos tudnivalók

Készítsünk össze itthon útipatikát egy külföldi utazás előtt - tanácsolja az InfoRádió által megkérdezett orvos. Felkai Péter szerint akkor sincs baj, ha másik uniós tagállamban szeretnénk Magyarországon felírt receptet kiváltani. Ilyenkor viszont figyelni kell arra, hogy a vényen ne a gyógyszer, hanem a hatóanyag neve szerepeljen, ugyanis Európában ugyanazt a készítményt más-más néven árusíthatják.

„Elvileg az unión belül kötelesek elfogadni a magyar orvosok által felírt receptet, feltéve, hogy a kollégák olvashatóan írják a vényeket. Azonban problémát szokott okozni, hogy a receptre a magyar orvosok a gyógyszer gyári nevét szokták ráírni.

Ha tehát külföldre készülünk, mindenképp kérjük meg a háziorvosunkat, hogy a gyógyszer hatóanyag-tartalmát is tüntesse fel”

– tanácsolta az InfoRádióban Felkai Péter.

Az utazásorvos elmondta, hogy az Európai Unióban nincsen egységes márkaneve a gyógyszereknek. A gyártók más-más – igaz, hasonló - néven forgalmazzák termékeiket az egyes országokban.

„A legjobb tanács, amit egy utazónak adhatunk, különösen ha krónikus betegségben szenved és álladó gyógyszereket kell szednie, hogy pontosan írja fel: milyen gyógyszert szed, annak mi a hatóanyaga, hány milligrammos a tabletta és mi a szedési előírás” – ajánlotta Felkai Péter.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

nem minden európai tagállamban ugyanolyan mértékben támogatottak az egyes gyógyszerek,

ráadásul e szabályok elég gyorsan változnak.

Enélkül egy lépést se külföldre - fontos tudnivalók

Tehát amennyiben valaki közgyógyellátás keretében itthon ingyenesen kapja meg a gyógyszereit, az nem biztos, hogy más országban is díjmentesen tudja beszerezni a tablettáit – jelezte az utazásorvos.

Hozzátette: ilyen esetben elvileg vissza lehet igényelni a külföldön kiváltott gyógyszer árát, de az is borzasztó bonyolult. Egyszerűbb, ha az orvos itthon három havi adagot ír a receptre.

Mindenképpen javasolt, hogy az út időtartamának megfelelő gyógyszerkészletet vigyen mindenki magával

– tanácsolta Felkai Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×