INFORÁDIÓ 
2018. december 15. szombat
Valér

trauma

történelem

kiállítás

interaktív

Az ajtók mögött a múlt traumái

Az ajtók mögött a múlt traumái

Infostart / InfoRádió

A XX. századi történelmi traumáinkról szóló kiállítás nyílt a Madách téren. A március végéig látható interaktív tárlaton tizennégy ajtót nyithatunk ki, amely mögött egy-egy eseményhez kapcsolódó kérdésfelvetések olvashatóak. A cél: előítéletek nélkül beszélgetni ezekről és feldolgozni a traumákat – mondja a kiállítást szervező Közös Halmaz Alapítvány kuratóriumának elnöke.

„Nonszensznek tartjuk, hogy harminc évvel a rendszerváltás után még semmilyen közéleti vitát nem lehet folytatni anélkül, hogy ne kerüljön elő valamilyen vádaskodás azzal kapcsolatban, hogy kinek a felmenője mit tett vagy mit nem tett a XX. században” - fogalmazott Gárdos Tamás.

Hozzátette: éppen ezért úgy gondoljuk, hogy először a XX. század traumáit kell feldolgoznunk ahhoz, hogy a jelen problémáival tudjunk foglalkozni.

Az ajtók mögött a múlt traumái

Elmondta, hogy azért választották a köztéri tárlatos formát, mert ebbe bele lehet botlani, bárki megtalálhatja a kiállítást. A tárlaton ki kell nyitni az ajtókat, amelyek mögött interaktivitást igénylő feladatok vannak.

Arra ösztönöznek, hogy cselekedjünk.

„Éppen az a lényeg, hogy cselekedjünk. Mindenki csak beszél arról, hogy fel kellene dolgoznunk a XX. századi eseményeket, csak éppen nem történik semmi” - véli a Közös Halmaz Alapítvány kuratóriumának elnöke.

„Azt szerettük volna megmutatni, hogy több módja van a történelem megélésének.

Van például egy olyan ajtónk, ahol olyan autók fényképei vannak, amin Nagy-Magyarországot ábrázoló matrica van. Minden matricát meg lehet fordítani, a másik oldalon pedig egy-egy érzés van: düh, szomorúság, büszkeség. A cél, hogy megmutassuk, többféleképpen lehet megélni egy eseményt” - mondta Gárdos Tamás.

„Nem a tutit akarjuk megmondani, hanem arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az egyes embereknek különböző emlékek vannak a fejükben, amiket érdemes megismerni” - fogalmazott a Közös Halmaz Alapítvány kuratóriumának elnöke.

„Mert nem kell meggyőznünk egymást, de megérteni igen”

- vallja Gárdos Tamás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Kapcsolódó hang

Az ajtók mögött a múlt traumái
 


A címlapról ajánljuk

Szörnyűség Cecén

Meghalt annak a kocsinak a sofőrje, amelyik árokba csapódott a 63-as főúton csütörtök éjjel....
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018