eur:
393.52
usd:
368.06
bux:
65887.63
2024. április 23. kedd Béla
Momentum: 143 ember elég volt, hogy több százezer megmozduljon

Momentum: 143 ember elég volt, hogy több százezer megmozduljon

A Momentum mozgalom elnöke szerint teljesen le kell zárni az elmúlt 27 évet, a jelenlegi kormánypártok pedig csak részben alkalmasak az ország vezetésére. Fekete-Győr András szerint a Momentum Mozgalom vezetése egy gyorsan gondolkodó, a kihívásokra gyorsan reagáló testület, aminek 143 tagja elég volt ahhoz, hogy több százezer ember megmozduljon.

A rendszerváltás elvarratlan szálaira, többek között az ügynökmúlt feltárására építve alakítaná a Momentum Mozgalom az identitását – és bár a történészek szerint ez ma aktuális kérdés, a párttá alakuló mozgalom egyelőre nem tervez ebben a témában is népszavazást – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Fekete-Győr András.

A Momentum Mozgalom elnöke azt is meghatározta, hogy ki tartozik ma a politikai elit körébe.

„Mindenki, aki a rendszerváltozás után részt vett abban a szűk látókörű, a hosszú távú politizálásra nem képes politikai kultúrában, ami kialakult. Mindenki, aki részt vett abban, hogy most egy nagyon erős szembenállás van a jobb- és a baloldali tábor között. Mindenki, aki részt vett abban, hogy Gyurcsány Ferencről és Orbán Viktorról szóljon az elmúlt 27 év politikája, ne pedig arról, hogy milyen kihívásokkal szembesül egy nemzet negyvenévnyi államszocialista múlt után” - sorolta Fekete-Győr András.

A Momentum Mozgalom elnöke szerint az elmúlt 27 évet teljesen le kell zárni, a jelenlegi kormánypártok pedig csak részben alkalmasak az ország vezetésére.

„A Fidesz alkalmatlan az ország vezetésére? Nem kerültünk államcsődbe, úgyhogy valamilyen szinten alkalmasak.

Arra azonban, hogy egy modern, biztonságos, kiszámítható, 21. századi Magyarországunk legyen, úgy tűnik, hogy nem alkalmasak.

Mert nem tudták megteremteni ennek a feltételeit. Nem alkalmasak arra, hogy biztosítsák egy jogállam helyes működéséhez szükséges intézményeket, mert a legfőbb ügyész nem úgy működik, ahogy egy jogállamban kellene. Mert egyébként az Alkotmánybíróság jogait nagy mértékben csorbították, és egyébként amikor az emberek népszavazni és vitatkozni szeretnének társadalmi kérdésekről, akkor a kormányfő kihúzza alóluk a talajt és nem adja meg a lehetőséget” - véli a Momentum Mozgalom elnöke.

Momentum: 143 ember elég volt, hogy több százezer megmozduljon

Fekete-Győr András hangsúlyozta, hogy felnőtt egy generáció, amely másképp tekint az országra, úgy gondolja, hogy a demokrácia nem csak egy szólam, és kész küzdeni a korrupció ellen.

„A tagsági-közösségi vita elengedhetetlen, ugyanakkor a Momentum vezetése egy mobilis, gyorsan gondolkodó, gyorsan döntő, a kihívásokra gyorsan reagáló testület. 143 tagja van most a Momentumnak, ami érdekes módon pont

elég volt ahhoz, hogy ez a 143 ember bevonzzon 1700 aktivistát, és több százezer ember megmozduljon”

- fogalmazott a Momentum Mozgalom elnöke.

Fekete-Győr András szerint bár az olimpiai aláírásgyűjtés nem változtatott alapvetően a pártpreferenciákon, ők 2018-ig folyamatosan dolgoznak a támogatottságuk növelésén.

A jobb- és a baloldali szavazók kibékítése a Momentum célja

A Momentum Mozgalom 45 napos országjárása arról szól, hogy helyi ügyeket találjanak, ma ugyanis apátia van Magyarországon, az emberek pedig nem látják, hogy milyen erősek akkor, ha közösségbe szerveződnek – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Momentum Mozgalom elnöke.

Fekete-Győr András úgy fogalmazott: fontos, hogy helyi szinten létrejöjjenek a cselekvés körei, és összehozzák a bal- és a jobboldali szavazókat.

„27 év alatt nem tudtunk mit kezdeni Magyarországon. A Momentum nemcsak azt hirdeti, hogy

bal- és jobboldalnak ki kell békülnie,

hanem azt hirdeti, hogy vannak nekünk nemzeti kihívásaink, és nemhiába beszéltünk az oktatás, az egészségügy, a megélhetés, a lakhatás és az országos infrastruktúra kérdéseiről” - tette hozzá Fekete-Győr András.

A mozgalom elnöke elmondta azt is, hogy eddig mindenki önkéntesként végezte a tevékenységét és tagdíjakból tartották fenn magukat. 19 millió forintot kaptak a támogatóiktól, amelyből 4 millió maradt, ezt fogják az országjárásra fordítani.

Fekete-Győr András közölte: a többi párt még nem jelezte, hogy megismerné a Momentumot, az ellenzék pedig egyelőre mintha kivárna. A mozgalom elnöke a nemzetpolitika fontosságáról is szólt.

„Ha azt nézzük, hogy negyven év államszocialista működés alatt mennyire elvették tőlünk a nemzettudat lehetőségét, és nem érezhette a magyar közösség magát egy független nemzetnek, utána pedig '89-ben az új politikai elit kéz a kézben üresítette ki ezt a szót. Méricskéljük a magyarságunkat, és mi

azt mondjuk, hogy politikai béke kell,

mert a nemzetnek az az érdeke, hogy ne széthúzzunk, hanem ügyek és kihívások mentén közösen tegyünk a nemzetünkért” - fogalmazott a Momentum Mozgalom elnöke.

Fekete-Győr András arról is beszélt, hogyan képzeli a párttá alakuló mozgalom politikai útját.

„Az utat mi most kristálytisztán jónak látjuk. 2018-ra kell koncentrálni: az országgyűlési választásoknál nagyobb horderejű esemény nem nagyon van. Az országjárásunk pontosan ezt a célt szolgálja. Ha 2022-ről beszélünk, akkor pontosan ugyanannyit kellene dolgoznunk már tegnapelőttől, mint amennyit most dolgozunk” - fogalmazott a mozgalom elnöke.

A feladatokról szólva Fekete-Győr András végcélként nevezte meg a 106 egyéni képviselőjelölt megtalálását. Mint mondta, ezt megelőzi az új tagok felvétele és integrációja, majd pedig a szervezet koherens víziójának kialakítása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Számos sebezhetőséget azonosított az Európai Bizottság a magyar makrogazdasági kilátásairól szóló részletes elemzésében. Kockázatosnak látják a még mindig erősödő árnyomást, a jelentős külső és kormányzati finanszírozási igényeket, valamint a kínai beszállítói láncok miatti geopolitikai helyzet esetleges változását. Az új egyensúlytalansági jelentésében az uniós végrehajtó testület óva inti a kormányt attól, hogy visszatérjen a magasnyomású gazdaságpolitikához, valamint felróják, hogy a monetáris transzmissziót is akadályozták a kabinet korábbi döntései.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×