eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Elemző: még nem dőlt el, hogy komoly lesz-e a Momentum

Elemző: még nem dőlt el, hogy komoly lesz-e a Momentum

Azt, hogy hol helyezkedik el a Momentum a politikai palettán, akkor lehet megmondani, ha lesz eszmei kínálata is a pártnak – mondta a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. CS

A Momentum Mozgalomról csak a következő időszakban dőlhet el, hogy komoly formáció lesz-e – vélekedett Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Az lesz az érdekes kihívás, és ott fog eldőlni ennek az új pártnak a sorsa, hogy

bejön-e a magyar politikába egy 20-as 30-as generáció.

Az igazi kérdés az lesz, hogy mit jelent 2017-18-ban ez a nemzedéki attitűd. Bírják-e szuflával, és bírják-e például olyasmivel, amit a rendszerváltáskor még nyugodtan mondhattuk, hogy van eszmei tartalma” - vázolta az elemző.

Elemző: még nem dőlt el, hogy komoly lesz-e a Momentum

Csizmadia Ervin úgy látta, hogy a Momentum Mozgalom a többi, korábban a politikában is megjelenő civil szervezettel szemben tudatosan készült első nyilvános kiállására. Azt pedig, hogy hol helyezkedik el a politikai térben, akkor lehet megmondani, ha lesz eszmei kínálata is a pártnak, például ha ígéretükhöz híven újra tudják értelmezni a nemzet fogalmát.

„Bizonyos értelemben a Momentumban látom annak a lehetőségét, hogy egy olyan nagyon fontos fogalmat, mint a „nemzet”, visszaemelje, és olyan rangot adjon neki, ami az ellenzéki politika szempontjából is fontos. Mert azt be kell látnunk, hogy az orbánizmussal szemben egy olyan ellenzék nem nagyon fog tudni boldogulni, amely ezt a kérdést a negatív tartományba helyezi át, vagy nem hajlandó róla beszélni. Ez így nem fog működni” - fogalmazott Csizmadia Ervin.

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója úgy látta, hogy mára a politika eszmekijelölő és eszmemegvalósító funkciója nagy részben megszűnt, ám nemcsak Magyarországon, a világ számos országában.

„Gyurcsány Ferencnek nyilvánosan bocsánatot kellett volna kérnie az őszödi beszédért”

A következő Országgyűlési választás az egész magyar ellenzék számára sorsdöntő – vélekedett a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek, a DK vezetőjének már régen kellett volna kezdenie valamit morális értelemben az őszödi beszéddel,

például egy nyilvános bocsánatkérés formájában.

Ám mivel ez elmaradt, újra és újra előkerülhet az ügy – mondta Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Ennek pedig egy kicsúcsosodása Botka László kijelentése.

Az új elem, hogy jön egy másik baloldali politikus, aki egészen egyszerűen jó érzékkel megteszi azt, amire Gyurcsány Ferenc készült – azt, hogy ő legyen a domináns szereplője a baloldalnak”- véli a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

Csizmadia Ervin úgy látta, hogy Botka László miniszterelnök-jelölti támogatásával a szocialista párt elnöksége elejét vette, hogy dominancia-harcot kelljen vívnia az erősödő Demokratikus Koalícióval. Arra a felvetésre, hogy így azonban egymás ellen kell küzdeniük, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezetője úgy válaszolt: „Ebből ez is következik. De még inkább egymás ellen küzdöttek volna akkor, ha ez az MSZP-n belüli bizonytalankodás van azzal kapcsolatban, hogy ki a vezető. Voltak jelek, amelyek arra mutattak, hogy a DK kiterjeszti a befolyását, így az MSZP lesz a második párt ezen az oldalon."

A jövő évi választás azonban nem csak e két párt számára komoly próbatétel – húzta alá Csizmadia Ervin.

„A 2018 az egész magyar ellenzék számára sorsdöntő:

az MSZP és a DK nagy valószínűséggel be fog kerülni. De itt a kicsikről lesz igazán szó, hogy ővelük mi lesz 2018-ban, ott pedig azért nagyon-nagyon rezeg a léc” - mondta az elemző.

A Jobbik esetében a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója úgy látta, hogy Vona Gábor a párt élén reális stratégiát alakított ki a jobb és baloldalra szakadt ország közötti híd megépítésére, szavazói jelentős része azonban értetlenül áll mindez előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×