eur:
389.56
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ha valaki bizonytalan, kérheti a kanyaró elleni védőoltást

Ha valaki bizonytalan, kérheti a kanyaró elleni védőoltást

Az InfoRádió által megkérdezett infektológus szerint magas a kanyaró elleni átoltottság Magyarországon, ugyanakkor az idősek immunitása már gyengébb, így náluk indokoltabb lehet egy úgynevezett emlékeztető oltás beadása. 1969 óta minden 11 hónapos megkapja a vakcinát és egy újabbat 11 évesen.

Prinz Gyula kiemelte: Magyarországon meglehetősen magas a kanyaró elleni életkorhoz kötött védőoltások átoltottsága: 98 százalék.

Hozzátette, hogy

mindenki a születési dátumából és az oltási könyvéből tudhatja, hogy megkapta-e ezt a védőoltást.

Eszerint hacsak a szülő "nem lopta el a védőoltás elől" a gyereket, akkor megkapta a védőoltást.

Ha valaki bizonytalan, kérheti a kanyaró elleni védőoltást

„A védőoltást a gyerekorvosok a védőnők segítségével adják be, az emlékeztetőt pedig a gyerekorvosok adják be életkorhoz kötötten. Ez egy két oltásból álló védőoltás-sorozat, aminek nagyon jó a hatékonysága” - közölte a Magyar Infektológiai És Klinikai Mikrobiológiai Társaság vezetőségi tagja.

Hozzátette, hogy a 65 éven felülieknél az immunológiai öregedés miatt már nem mindig lehet kimutatni az immunanyag-szintet.

Az idősebb generáció pedig, akik nem részesültek ebben a védőoltásban, feltehetően a korábbi kanyarójárványok során szereztek védettséget a kanyaró ellen, csak talán nincs is tudomásuk arról, hogy megbetegedtek” - tette hozzá Prinz Gyula.

„Ha valaki bizonytalan, hogy megkapta-e ezt a védőoltást gyerekkorában, kérheti újra a védőoltást,

ettől nem lesz semmi baja” - közölte a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság vezetőségi tagja.

Egy újabb fertőzésgyanú

Megkezdik a makói kórház dolgozóinak beoltását a kanyarófertőzés ellen védettséget biztosító vakcinával. Az intézmény 420 dolgozója közül a tisztiorvosi szolgálat szakemberei az életkor és az oltási előzmények alapján választják ki azokat, akiknek be kell adni a vakcinát.

A kórház minden dolgozója műszakkezdés előtt kikérdezésen vett részt, közülük egy újabb embernél felmerült a kanyarófertőzés gyanúja. Ezzel tizenegyre nőtt a kanyarógyanús dolgozók száma, közülük ötnél már laboratóriumi vizsgálatok is igazolták a fertőzést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×