eur:
389.32
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Évente 1300 baba születik szívrendellenességgel

Évente 1300 baba születik szívrendellenességgel

Magyarországon évente ötezer várandósság során észlelnek fejlődési rendellenességet. Ezeknek átlagosan 20-30 százalékát ismerik fel magzati korban. A leggyakoribb ilyen rendellenesség a keringési rendszer zavara - mondta el a InfoRádiónak a veleszületett rendellenességek világnapján Csáky-Szunyogh Melinda, a Ritka Betegségek Központjának vezetője.

A veleszületett rendellenességek regisztereinek nemzetközi szervezete, az International Clearinghouse for Birth Defects Surveillance and Research (ICBDSR) kezdeményezésére, a WHO támogatásával 2015-ban rendezték meg először a Veleszületett Fejlődési Rendellenességek Világnapját.

Idén, a 3. világnapon csaknem 80 ország szakfelügyelete és szakmai szervezete hívja fel a figyelmet programjaival a veleszületett rendellenességekre, a rendellenességgel élőkre, támogatásuk lehetőségeire, továbbá a veleszületett rendellenességek megelőzésére, ellátására, illetve a prevenció és a kutatások támogatása.

A WHO adatai alapján 30 újszülöttből 1 érintett valamilyen veleszületett fejlődési rendellenességgel. Évente világszerte mintegy 3,2 millió születés során ismernek fel fejlődési rendellenességet, és a becslések szerint 270 000 újszülött életének első hónapja előtt meghal a súlyosabb veleszületett rendellenességek következtében.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Veleszületett Rendellenességek  országos nyilvántartása 1974-től regisztrálja e betegségek számának alakulását - számolt be  Csáky-Szunyogh Melinda.

Jelezte:  a magyar rendellenesség regiszter adatai alapján évente mintegy 5000 várandósság során észlelnek fejlődési rendellenességet.

A rendellenességek közös jellemzője, hogy kezelésük során a teljes gyógyulás ritka, jelentős részük hosszú távú egészségügyi ellátást és gondoskodást igényel.

A leggyakoribb rendellenesség a keringési rendszer veleszületett zavara, évente mintegy 1300 gyermek születik ilyen betegséggel - mondta el a Ritka Betegségek Központ vezetője.

Hozzátette: e rendellenességek genetikai, környezeti, vagy ismeretlen okból egyaránt kialakulhatnak.  Az első két ok együttesen érvényesül az esetek mintegy 60 százalékában. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×