eur:
393.67
usd:
368.81
bux:
65816.67
2024. április 23. kedd Béla

Meghosszabbítja az ország területére érvényes migrációs válsághelyzetet a kormány - a nap hírei

A kettős mérce megakadályozását kezdeményezik az élelmiszerek minősége ügyében a visegrádi országok kormányfői. Megkezdődött az Arany János emlékév.

Szeptember 7-ig meghosszabbítja az egész ország területére érvényes migrációs válsághelyzetet a kormány - jelentette be a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János elmondta: ehhez kapcsolódik az idegenrendészeti őrizet visszaállítása, valamint a határ megerősítése. A tárcavezető bejelentette, hogy 2060-ig szóló demográfiai program készül, amelynek része lesz az oktatási rendszer erősítése és a gyermekszám növelése. Közölte azt is, hogy az olimpia rendezésének lemondása ellenére több fejlesztés megvalósul Budapesten, így megépül a gyorsvasút a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre.

A kettős mérce megakadályozását kezdeményezik az élelmiszerek minősége ügyében a visegrádi országok kormányfői, ezért közös munkacsoportot hoznak létre. Orbán Viktor miniszterelnök a varsói V4-es kormányfői csúcstalálkozó után elmondta: az uniós piacon ebből a szempontból másodrendűeknek minősülnek Közép-Európa állampolgárai. Robert Fico szlovák kormányfő az ügy kivizsgálására szólította fel Brüsszelt.

Összesen 6 területen támogatja Bosznia-Hercegovina integrációját Magyarország - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szarajevói látogatásán azt mondta:: gazdasági fejlesztéssel, illetve az európai integrációs folyamat felgyorsításával lehet a legjobban kezelni a nemzetek és etnikumok közötti, alapvetően a múltból fakadó konfliktusokat.

Több mint 1.500 milliárd forintos vasútfejlesztés indul el vagy fejeződik be a következő években - közölte a közlekedésért felelős helyettes államtitkár. Mosóczi László közölte: a hazai és európai uniós forrásokból az elővárosi vonalak és vasútállomások korszerűsítése valósulhat meg. A helyettes államtitkár megemlítette a kínai hitelből megvalósuló Budapest-Belgrád vasutat is.

Még a tavaszi ülésszakban benyújtja a Fidesz a választási törvény módosítását. Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese az InfoRádióban megerősítette: a döntően technikai csomag érinti majd a kampányfinanszírozás kérdését is, a javaslatról előzetesen ötpárti egyeztetést kezdeményeznek.

Még ebben a kormányzati ciklusban ingyenessé válhat az első középfokú nyelvvizsga - erősítette meg az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán elmondta: a kabinet elvi támogatását adta a feltételek kidolgozásához.

A méltósággal, szerényen végzett munka erényeiről beszélt a köztársasági elnök az Arany-emlékév rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén. Áder János Nagyszalontán, a költő szülővárosában úgy fogalmazott: a 200 évvel ezelőtt született Arany János alakja azt üzeni az utókor számára, hogy a szerényen végzett munka is ér annyit, mint a zajos siker.

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint megoldást jelenthet a szakemberhiányra a diplomás ápolók mesterfokú képzése. Ónodi-Szűcs Zoltán úgy vélte: ezzel javulhat a betegellátás minősége is. Betlehem József miniszteri biztos megerősítette: ősszel három egyetemi képzőhelyen indul a szakápolók egyetemi mesterképzése.

Rendszerszintű és szemléletbeli átalakítást tart szükségesnek az egészségügyben a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke. Dénes Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában kijelentette: az államnak a nemzeti össztermék legalább 6 százalékát kellene az egészségügyre költenie. A szakorvosi érdekképviselet vezetője szerint az Egyesült Királyság uniós kilépése után még nagyobb szükség lesz a magyar orvosokra a szigetországban.

Öt népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Irodának az LMP a paksi atomerőmű bővítésének megakadályozására. Szél Bernadett, a párt társelnöke elmondta: a céljuk az, hogy a nép dönthessen a kérdésben. Hozzátette: meg kell változtatni az alaptörvényt, ha az megakadályozza referendum kiírását a kérdésben.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke szerint súlyos likviditási gondokat okoz a magyar könyvszakmának az Alexandra csoporthoz tartózó Könyvbazár Kft. több mint 3 milliárd forintos tartozása. Kocsis András Sándor elmondta: az egyesülés azt kéri a kormánytól, hogy az állam vásárolja fel a Könyvbazár Kft. kötelezettségeit. Ezzel meg lehetne akadályozni egy könyvpiaci leárazási hullám elindulását, kiadók és munkahelyek megszűnését.

Az ezredforduló óta a második leghidegebb volt az elmúlt tél Magyarországon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint nem csak a január, hanem az egész téli évszak hidegebb volt a szokásosnál, pedig az utolsó téli hónap mintegy 2 Celsius-fokkal volt melegebb, mint egy átlagos február. A január több mint harminc éve nem volt ilyen hideg Magyarországon.

Szurkolói kártyát bocsát ki a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség az idei oroszországi Konföderációs Kupán, valamint a jövő évi világbajnokságon. A FIFA a futball-huliganizmus visszaszorítására tett erőfeszítésekkel indokolja az azonosító kártya bevezetését, amely tartalmazza majd birtokosa fényképét, személyes adatait, így az Oroszországba való belépésnél vízumként is használható lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×