INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

gyógyszer

gyógyszertár

vény

recept

Novembertől nem kell sorban állni a receptért

Infostart / InfoRádió

Március elején harminc patikában kezdődik el az a kísérleti program, amely augusztus közepéig az e-recept alkalmazását igyekszik tesztelni. A gyógyszertárak szeptember elejétől csatlakozhatnak a rendszerhez, az éles indulás novemberben lesz – írta a Magyar Nemzet.

Novemberben már minden orvosnak és gyógyszerésznek alkalmaznia kell az e-receptet, be kell jelentkeznie annak rendszerébe – mondta a Magyar Nemzetnek Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Ahhoz, hogy mindez határidőre megkezdődhessen, többek között az orvosok vényfelíró programját is fejleszteni kell. A recepteket az orvosoknak a rendszeren keresztül zökkenőmentesen kell tudniuk beküldeni.

A vények jelenleg papíralapúak, azokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sokszorosítja, sorszámozza. Ugyanez a vény egyben a patika társadalombiztosításnak való elszámolása alapját is adja. Utóbbi az oka annak, hogy a vényen nemcsak a betegazonosító adatok, valamint a felírt gyógyszer neve és mennyisége szerepel, hanem a támogatási kategória megnevezése is. Ezt az orvos aláírásával és bélyegzőjével hitelesíti.

A gyógyszertárakban a kísérleti időszak után

a tervek szerint novembertől lehet használni az e-receptet.

Az e-recept bevezetése az egészségbiztosító számára komoly előrelépést jelent, ma ugyanis csak a kiváltott recepteket tartják nyilván. Emellett ködbe vész a betegek együttműködési készsége is – vagyis hogy a felírt recepteket ki hogyan váltja ki.

A változás a betegek számára is jelenthet előnyöket. Például krónikus betegségek esetén a stabil, fenntartó kezeléshez szükséges gyógyszereket egy felírás után két-három alkalommal is ki lehet váltani.

Azaz nem kell havonta sorban állni az orvosnál.

A gyógyszertárakban a kísérleti időszak után a tervek szerint novembertől lehet használni az e-receptet.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018