eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jövő szerdán vonhatják vissza az olimpiai pályázatot - a nap hírei

Jövő szerdán dönthet a budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról a Fővárosi Közgyűlés. Megérkezett a Honvédkórházba az olaszországi buszbaleset utolsó sérültje Veronából. Megerősítette Magyarország befektetési ajánlású államadós-besorolását a Standard & Poor's. A nap legfontosabb hírei február 24-én

Jövő szerdai rendkívüli ülésén dönthet a 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról a Fővárosi Közgyűlés - közölte a főpolgármester. Reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök közben a visszalépést indokolva úgy fogalmazott: a győzelemhez nem többségre, hanem egységre lenne szükség. Tarlós István főpolgármester szokásos tájékoztatóján arról beszélt: a kormány már meghozta a döntést, a Fővárosi Közgyűlés és a Magyar Olimpiai Bizottság ezután hozza meg az ügyben. Az OLAF jelentésre utalva szólt arról is, hogy több körülményt nem vesz figyelembe a 4-es metró beruházásáról készült uniós jelentés. Kifogásolta, hogy az OLAF nem vette figyelembe a 2010-ben hivatalba lépett budapesti önkormányzat korrekciós lépéseit, amelyek 67 milliárd forinttal csökkentették az összköltséget.

Megérkezett a Honvédkórházba az olaszországi buszbaleset utolsó, még mindig kómában lévő sérültje Veronából- közölte az intézmény orvos-igazgatója. Tamás Róbert elmondta: az 50 év körüli férfi gépi lélegeztetés mellett altatásban, súlyos koponya- és mellkasi sérülésekkel került a kórházba, állapota stabil. A férfit repülővel hozták Ferihegyre. A január 20-án éjjel történt buszbalesetben 16-an haltak meg és 26-an sérültek meg.

Stratégiai partnernek tekinti a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamarát a kormány - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály azt mondta: az Egyesült Államokkal a kölcsönös tiszteleten alapuló, az eddigieknél kiegyensúlyozottabb és hatékonyabb politikai együttműködésre készül a kormány. Hozzátette: a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok eddig is kiemelkedően alakultak a két ország között.

Stabil kilátással megerősítette Magyarország befektetési ajánlású államadós-besorolását a Standard & Poor's. A hitelminősítő indoklásában kiemelte, hogy a magyar gazdaságban az idén 3 százalék körüli, a 2018-2020-as időszakban átlagosan valamivel 2,5 százalék alatti éves növekedési ütemeket vár. A nemzetgazdasági tárca a Standard & Poor's döntésére úgy reagált: a piacok a hitelminősítőknél is kedvezőbben ítélik meg Magyarország teljesítményét, mindez a hitelminősítői besorolás további javítását indokolja.

Tavaly 31 százalékkal több lakás épült, mint egy évvel korábban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó bejelentések együttes száma meghaladta a 31 ezret, ami több mint két és félszerese a 2015-ösnek. Tavaly az újonnan épített lakások száma valamennyi településtípusban nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Összesen négy milliárd forintos keret áll rendelkezésre az Arany János emlékév programjaira és beruházásaira - mondta a kultúráért felelős államtitkár. Hoppál Péter a költő születésének 200. évfordulója alkalmából tervezett eseményekről az InfoRádió Aréna című műsorában arról számolt be: a kulturális kormányzat által kidolgozott programok jelentős részét már elfogadta a védnöki testület. Az emlékév március 2-án kezdődik Nagyszalontán.

Feljelentést tesz az MSZP a jegybankelnök kijelentéseivel összefüggésben. Az ellenzéki párt tisztázni kívánja, hogy Matolcsy György valótlanságokat állított vagy mulasztást követett el. A nemzeti bank elnöke szerdán az Országgyűlésben a kormány megbuktatásának szándékával vádolta meg Magyarország egyik NATO-szövetségesét. A költségvetési bizottság szocialista elnöke, Mesterházy Attila azt mondta: a szövegből kiderül, hogy a jegybankelnök szerint az Egyesült Államok akart beavatkozni a magyar belpolitikába.

Népszavazást kezdeményez az LMP a paksi bővítésről -jelentette be az ellenzéki párt társelnöke. Szél Bernadett szerint az olimpiai aláírásgyűjtés bebizonyította: az emberek nem hagyják, hogy bizonyos kérdésekben a kormány a fejük felett és a hátuk mögött döntsön. Hozzátette: az LMP azért nyújtja be a kérdést a Nemzeti Választási Bizottsághoz, mert a paksi atomerőmű bővítése még az olimpiarendezésnél is kockázatosabb vállalkozás.

Nőtt az idén a járványos hörgőgyulladásos esetek száma a csecsemőknél. Sok kisgyermeket Debrecenben ápolnak. Balla György, a klinika igazgatója elmondta: 7 életveszélyes állapotban lévő csecsemőt fogadott az elmúlt napokban a kórház intenzív osztálya 3 olyan megyéből, amely nem az ellátási területéhez tartozik. Az akadémikus szerint ilyen sok, súlyos lefolyású, járványos hörgőgyulladásos megbetegedés még nem volt Magyarországon.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×