eur:
389.43
usd:
362.02
bux:
68560.64
2024. május 7. kedd Gizella
Emiatt teltek meg a gyerek-intenzívosztályok

Emiatt teltek meg a gyerek-intenzívosztályok

Megteltek Budapesten a gyermek-intenzívosztályok; üres ágyak híján az országos tisztifőorvos azt kérte, hogy az intenzív ellátásra szoruló kis betegeket a közép-magyarországi régión kívülre szállítsák a mentők. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint bár nehéz helyzetben vannak a fővárosi intézmények, egy gyerek sem marad gyógykezelés nélkül.

Velkey György elmondta, hogy a kórházvezetők és intenzívosztály-vezetők naponta egyeztetnek egymással arról, hogy hova tudják lefektetni a súlyos állapotú, lélegeztetésre szoruló, vagy az annak közvetlen közelében lévő gyerekeket.

„Máskor elegek a kapacitásaink, ilyen állapot évek óta nem alakult ki. Van úgy, hogy egy-egy osztály telítődik, de a többiek ilyenkor ki tudják segíteni. Most a gyerekklinikák, a Heim Pál Kórház, a Bethesda, a Szent László Kórház és a többi speciális intenzív osztály is telítődött. Ezért van szükség erre a folyamatos egyeztetésre” - részletezte a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Hozzátette, hogy a helyzet óráról órára változik.

„Lélegeztetőgépre kerülnek, lekerülnek onnan a gyerekek. Nem könnyű ezeket a helyzeteket kezelni” - tette hozzá.

„Az összágyszám ezekben a kórházakban ötven körül van, itt próbáljuk a problémát megoldani, ami nem egyszerű. Ez mindannyiunknak nagyon súlyos felelősség és gond, de eddig még tudtunk úrrá lenni rajta” - mondta Velkey György.

A kórházszövetség elnöke emlékeztetett: a tisztifőorvos felhívta a vidéki kórházak figyelmét a problémára, és ők vállalták is, hogy ne a főváros felé küldjék azokat a betegeket, akiket küldeniük kell, hanem a nagyobb vidéki egyetemi centrumokhoz vagy a Miskolci Gyermekegészségügyi Központ felé. Így egy kicsit tehermentesítődhet a rendszerük.

Velkey György az okokkal kapcsolatban elmondta: február-márciusban elő szokott fordulni olyan helyzet, hogy nehezebben találunk helyet a beteg gyerekeknek. Ez nyilvánvalóan a tél végi járványokkal is összefüggésben van, de az influenzaszezon, az ilyenkor halmozódó baktérium- és vírusfertőzések mind mögötte vannak.

„Most azt tapasztaljuk, hogy különösen egy, a legkisebb hörgőket érintő gyulladás, a bronchiolitis szaporodott fel váratlanul nagy számban. Ez az, ami átbillentette, ezért nehezebb most a szokásosnál a helyzet” - közölte a Magyar Kórházszövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×