eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kötelező lesz a drónvizsga

Elkészült a dróntörvény tervezete, de még nem végleges a szövege, ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium még várja a szakmai véleményeket. A leghamarabb nyáron léphet hatályba a rendelet.

Egyszerűbb, a felhasználók dolgát megkönnyítő, de a légi közlekedés biztonságát is védő előírások bevezetését kezdeményezi a pilóta nélküli légi járművekre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – áll a tárca közleményében, amelyet az InfoRádióhoz eljuttatott.

A levél szerint a 150 kg feletti pilóta nélküli légi járművek szabályozása európai uniós hatáskörbe tartozik, a súlyhatár alatt viszont a jogszabály kidolgozása tagállami feladat.

Magyarországon egyelőre még hiányoznak a külön előírások,

így a drónok csak az elkülönített légtérben közlekedhetnek.

A tárca törvényi felhatalmazás alapján egy átfogó jogszabály kidolgozásával igyekszik elősegíteni az egyre szélesebb körben használt eszközök biztonságos alkalmazását, a kutatás-fejlesztési lehetőségek kiaknázását.

A rendelettervezet súlyuk, méretük alapján különbözteti meg a drónokat.

A 250 gramm alattiakat játéknak tekinti, így használatukhoz semmilyen külön feltételt nem szab.

A 2 kilogramm alattiak esetében a használónak egy online képzést kell elvégeznie, a 2 és 25 kilogramm közöttieket pedig elektronikus nyilvántartásba kell venni, a jármű vezetőjének engedéllyel kell rendelkeznie, ehhez a megfelelő képzés is szükséges.

A legkomolyabb, 25 kilogramm feletti légijárművek működtetése a közlekedésbiztonsági kockázattal arányosan szakszolgálati engedélyhez, az eszköz légialkalmassági vizsgálatához, üzemi és repülési napló vezetéséhez kötött.

Hogy a felhasználás egyszerűbb legyen,

a tárca fejleszt egy mobilapplikációt,

így ismertté válik, hogy az adott területen és időszakban a repülés engedélyezett-e.

A változtatás szerint lakott területen a hobbi célú reptetés nem engedélyezett, a belterületi kereskedelmi repüléseknél a drónt ki kell világítani vagy élénk színekre kell festeni, a vezető számára pedig kötelező a láthatósági mellény viselése.

Fontos kitétel, hogy az üzemeltetők számára

kötelezővé válik a felelősségbiztosítás arra az esetre, ha a drón kárt okoz.

A dróntörvény tervezete még nem végleges, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium várja a szakmai véleményeket. Ez egy-két hónapig eltarthat, utána Brüsszelbe kell elküldeni a szöveget, annak elfogadása pedig három hónapig is húzódhat, így leghamarabb nyáron léphet hatályba a rendelet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×